avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"Mica reforma\" in materia Codului rutier
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Mica reforma" in materia Codului rutier

Este cunoscut faptul ca OUG nr. 195/2002 a fost completata cu un articol prin care se stabileste ca hotararile pronuntate de judecatorii cu privire la plangerile indreptate impotriva proceselor-verbal de contraventie privind circulatia pe drumurile publice, sunt defintive si irevocabile. Din cuprinsul Legii 202/2010, prin care se realizeaza MICA REFORMA nu rezulta daca dispozitiile invocate mai inainte se aplica proceselor in curs de judecata sau numai proceslor declansate dupa intrarea in vigoare a acestei legi. Opinia mea, plecand de la principul constituional al neretroactiviatii legii civile, este ca aceste dispozitii nu sunt aplicabile proceselor in materie declansate inainte de intrarea in vigoare a legii. Neretroactivitatea ar fi justificata de imprejurarea ca la data savarsirii contraventiei, plangereile impotriva proceselor -verbale de contraventie erau solutionate in doua trepte de jurisdictie - fond si recurs. Or, aplicarea completarilor aduse Codului rutier la procesele in curs de judecata la data intrarii in vigoare a Legii 202/2010, ar contraveni principiul neretroactivitatii legii civile, cu atat mai mult cu cat in Legea 202/2010, privitor la completarea Codului rutier, nu se stipuleaza in mod expres ca noile dispozitii procedurale se aplica si proceselor in curs de judecata.
S-ar putea sa gresesc. Pentru acest motiv cer si parerea altor persoane.
Cel mai recent răspuns: ContSters190226 , utilizator 10:14, 7 Martie 2011
prevederile invocate de catre se aplica strict in functie de momentul pronuntarii sentintelor. Legea procedurala este de imediata aplicare (cu exceptiile de rigoare) si o sentinta are caile de atac prevazute de lege la data pronuntarii sale.

deci, o sentinta pronuntata dupa 25.11 nu va beneficia de recurs.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa mai atac cu recurs hotararea primei instante? maillex05 maillex05 INTREBARE.CU PRIVIRE LA RECURS IMPOTRIVA CONTESTATIE PROC VB CONTRAVENTIE( L 61/1991).PROCESUL A INCEPUT IN OCT 2010 ,CAND SE PUTEA FACE RECURS,IAR ... (vezi toată discuția)
Legea 202/2010 se aplica si in cazul proceselor pe rol? clientX clientX Va intreb pt ca am vazut o hotarire data dupa aparitia legii 202 in care s-a dat cu drept de recurs, iar in alta instanta s-a tinut seama de noua lege. (vezi toată discuția)
Recurs sau contestatie in anulare? stefan_dumitru_m stefan_dumitru_m am fost rugat de un prieten sa-l ajut cu o problema..si as avea nevoie de un sfat:D. lucrurile stau cam asa: fiind sanctionat pentru trecere la nivel de cale ... (vezi toată discuția)