avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta - grupa II de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta - grupa II de munca

Buna ziua,

Mama mea a primit decizia de pensie si este nemultumita de cuantumul acesteia. Are varsta de 54 de ani si 6 ani de grupa II de munca. Eu am intrebat persoane care stiu ca sunt in tema cu legile si mi-au explicat ca atunci cand cineva iese la pensie inainte de varsta limita de 60 de ani, respectiv 63 dupa noile reglementari, i se aplica o penalizare, adica pensia nu este aceeasi, ca si valoare, cum ar fi daca ar iesi la varsta limita de iesire la pensie, iar cand va implini aceasta varsta, i se va recalcula venitul. Va rog sa imi spuneti daca este adevarat si daca pensia la limita de varsta cu grupa II este considerata pensie anticipata. De asemenea daca, in cazul in care va continua sa lucreze cu contract de colaborare, i se vor lua in calcul si veniturile realizate pe perioada acestuia.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:38, 11 Aprilie 2011
Precizati:luna;anul nasterii;total stagiu de cotizare de la punctul(F)din decizie;punctul(D) din decizie:Plata drepturilor se va face incepand cu.........
Potrivit postarii,pensia este anticipata partial,cu penalizare chiar si cu grupa II-a .
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
Carp Mircea, utilizator
Va multumesc pentru raspuns. Iata datele de care aveti nevoie:

Data nasterii: 24.11.1956;
D: Plata drepturilor se va face incepand cu data de 24.11.2010
F: Stagiul de cotizare
-Stagiu complet de cotizare =30 ani
-Total stagiu de cotizare realizat = 42 ani 0 luni 15 zile din care:
-in gr. II = 26 ani 3 luni 18 zile
-conditii normale = 9 ani 2 luni 15 zile.
Stagiu aferent gr. I si II = 6 ani 6 luni.
G. 1. Numar puncte realizate =29.17630
Numar puncte conf. OUG 209/2008=5.06247
2. Punctaj mediu anual 1.14129 din care, maj. OUG 209/2008 = 0.16875.
Valoarea punctului de pensie=732.80

Potrivit acestei postari,pensia este de limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.Sunt 26 de ani de grupa II-a si nu 6,cum ati precizat in prima postare.
La punctul(E)din decizie gasiti:
-Varsta standard de pensionare 60 de ani.
-Reducerea varstei standard de pensionare -datorita conditiilor speciale si deosebite in munca 6 ani(pentru cei 26).Daca calculul punctajului mediu anual s-a facut corect sau nu,eu nu am de unde sa stiu,neavand datele si elementele necesare si nici nu este usor sa faci un astfel de calcul.La prima vedere s-ar parea ca totul este in regula.Potrivit estimarilor mele pe durata celor 35 de ani si jumatate efectivi de munca salariul dumneavoastra a fost in medie de aproximativ 75% din salariul mediu (brut sau net)pe economie in functie de care s-a raportat punctajul mediu anual.Orice stagiu adaugat va intra in calculul pensiei,prin recalculare.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt. Pensia mamei este de 837 ron si nu stie daca in aceasta sunt incluse si cele 25 de procente pentru grupa II date de Guvern la 01 ian 2011. O fosta colega a avut salariu mai mic decat mama, dar acum a primit insiintare ca i s-a marit pensia de la 770 ron de la 867 ron. Perioada in care ar fi putut face contestatie a expirat. Credeti ca este calculata corect? Daca nu, se mai poate face ceva?
V-am precizat ca eu nu am de unde sti daca calculul a fost corect sau nu.Diferenta fata de colega,poate aparea si din cauza stagiului complet de cotizare.In cazul colegei poate acesta a fost mai mic.Asadar,nestiind daca este vreo greseala de calcul sau nu,eu nu pot sa va dau nici un sfat despre ce se mai poate face.

Alte discuții în legătură

Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta zoicutz zoicutz Buna ziua! Sunt nascuta pe 28.05.1958. Beneficiez de o pensie de invaliditate din 25.03.2009. Citez din decizia de acordare a pensiei de ... (vezi toată discuția)
Decizie limita de varsta ionutalex86 ionutalex86 Buna ziua . Numele meu este Lamasanu Ionut si vin cu o nelamurire din partea tatalui meu. Nu stie sigur daca i-a calculat corect aceasta decizie cu grupele de ... (vezi toată discuția)
Stagiu suplimentar (pensie de invaliditate) simion_c2008 simion_c2008 sunt pensionat medical incepand cu 2010 si as dori cateva lamuriri, daca se poate: - am lucrat in gr ll de munca, 5 ani si 9 luni, in perioada 1978-1984; ... (vezi toată discuția)