Mama mea a primit decizia de pensie si este nemultumita de cuantumul acesteia. Are varsta de 54 de ani si 6 ani de grupa II de munca. Eu am intrebat persoane care stiu ca sunt in tema cu legile si mi-au explicat ca atunci cand cineva iese la pensie inainte de varsta limita de 60 de ani, respectiv 63 dupa noile reglementari, i se aplica o penalizare, adica pensia nu este aceeasi, ca si valoare, cum ar fi daca ar iesi la varsta limita de iesire la pensie, iar cand va implini aceasta varsta, i se va recalcula venitul. Va rog sa imi spuneti daca este adevarat si daca pensia la limita de varsta cu grupa II este considerata pensie anticipata. De asemenea daca, in cazul in care va continua sa lucreze cu contract de colaborare, i se vor lua in calcul si veniturile realizate pe perioada acestuia.
Mama a descoperit unde era greseala. A fost la Casa de Pensii Prahova si i s-a spus ca pensia a fost calculata conform salariului din cartea de munca. Dar mama a lucrat pe santier, in acord si salariul brut a fost mult mai mare, deci a cotizat mai mult pentru pensie. Prin urmare, a fost indrumata de cei de la Casa de Pensii sa scoata o adeverinta cu salariul realizat de unde a lucrat, pentru a-i recalcula pensia. Aceasta adeverinta costa 300 ron, dar mama nu este sigura daca o sa fie luata in consideratie, fiindca asa i-a spus cea care trebuia sa i-o elibereze. Ce credeti dvs. ca poate sa faca?