Buna ziua,
Apelez la bunavointa Dvs pentru a obtine niste opinii legate de un accident rutier grav produs in Ungaria de catre un sofer de camion care a franat prea tarziu.
Din neatentia soferului s-a produs un carambol care implica 7 masini in accident, masina mea fiind a 3-a (dauna totala). In prima masina de la impact a decedat soferul, deschizandu-se dosar penal vinovatului.
Pentru a intra in posesia despagubirii m-am adresat asiguratorului camionului care a confirmat validitatea politei RCA a invinuitului insa nu am putut obtine culpa (intrucat era deschis un dosar penal petru invinuit si era necesara o expertiza).
Intrebarea mea este daca pot obtine un act de la autoritatile maghiare in care sa se ateste culpa celui care a produs accidentul in vederea despagubirii, eu nefiind implicat in procesul penal.
Va multumesc anticipat.
In incipiu, prin avizarea daunei la asigurator, pe baza documentelor initiale ale politiei(am dedus ca sunteti acum tot in Ungaria), asiguratorul se adreseaza autoritatilor pentru a obtine detalii privind accidentul si a instrumenta dosarul complet.Daca n-am inteles bine si sunteti in Ro, cautati sprijinul necesar la reprezentantul asiguratorului ungar in Ro.
Eu sunt din Romania, am obtinut la data accidentului o dovada de la politia din Ungaria pentru a putea trece vama insa exista mentiunea - ' Nu se poate considera declaratie privind culpa in cazul accidentului '.
Avand in vedere faptul ca solutionarea cazului penal poate dura ani de zile, iar eu nu am nici o implicare, inseamna ca trebuie sa astept finalizarea dosarului pentru a obtina culpa accidentului de la autoritati ?
Daca in momentul de fata sunteti in tara(intelesesem deja ca sunteti din Romania), aflati corespondentul din Romania pentru asiguratorul din Ungaria, si solicitati despagubirea pe baza declaratiei prin care va angajati sa o restituiti in cazul in care se va schimba vinovatia prin proces.