avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate

Buna! Am si eu o problema.
Un prieten are un copil cu o tanara, ce nu era inca divortata in momentul conceptiei. Copilul s-a nascut pe parcursul procesului de divort, de aceea a primit numele sotului de atunci. Acum , in urma obtinerii divortului, fostul sot , ii ameninta ca o sa le ia copilul si alte chestii de genul acesta. Stiu ca filiatia se poate stabili prin test de paternitate ,dar cel mai sigur test costa 2700 RON, si nu cred ca ei isi permit acum. O alta varianta ,ar mai fi stabilirea filiatiei prin hotarare judecatoreasca.-dar nu stiu exact in ce consta aceasta. Mai specific ca in momentul conceptiei, prietenul si tanara erau, impreuna ,plecati din tara.S-ar putea folosi acest lucru ca dovada la stabilirea filiatiei?Tatal adevarat, care nu e cel din acte, poate cere stabilirea filiatiei, sau tagada filiatiei fata de fostul sot?
Ce pot ei sa faca?
Astept un raspuns , pt care multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2008
someone, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:19, 23 Mai 2008
Daca nu au trecut 3 ani de la data nasterii copilului, mama poate formula o actiune in tagada paternitatii si sa dovedeasca ca este cu neputinta ca sotul ei de la acea vreme sa fie tatal copilului; aici va putea demonstra ca, in fapt, era plecata din tara ci a concep[ut copilul cu celalalt barbat. Acesta poate depune marturie in fata instantei.
legislatia aplicabila: art.54 -61 codul familiei.
Vedeti sa nu depasiti termenul de 3 ani de la nastere.
Probele vor arata ca nu cel care pretinde este tatal copilului.
Nu este obligatoriu testul ADN.Ar fi bine daca va permiteti sa va angajati avocat sau macar sa il platiti pt redactarea ( motivarea actiunii ) pt ca instanta sa inteleaga clar anumite aspecte.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Prezumtia de paternitate nu are caracter absolut, iar actiunea care are ca obiect rasturnarea acestei prezumtii se numeste actiune in tagaduire de paternitate. Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Dacă acţiunea nu a fost introdusă în timpul minorităţii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului său.


Referitor la alte discutii purtate pe tema mesajului dvs le puteti citi pe
www.avocatnet.ro/content/for...



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama este casatorita dar are un copil cu alt barbat Lulica Lulica Am multa nevoie de un sfat in urmatoarea problema: O prietena este castorita, dar nu mai sta cu sotul de vreo 5 ani. Are impreuna cu acesta o fetita care a ... (vezi toată discuția)
Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)