Am multa nevoie de un sfat in urmatoarea problema:
O prietena este castorita, dar nu mai sta cu sotul de vreo 5 ani. Are impreuna cu acesta o fetita care a ramas la el, o viziteaza din cand in cand de comun acord, nu au existat niciodata neintelegeri privind custodia copilului, partaj sau alte cele. Doar ca le-a bagat un avocat in cap ca un divort (amiabil) ii costa cateva zeci de milioane si, cum nu dispun de banii astia, nu au inaintat pana acum divortul.
De vreo doi ani, prietena mea traieste in concubinaj cu un alt barbat iar acum o saptamana a devenit mama. Copilul este al concubinului.
In prezent, nu pot scoate certificatul de nastere, iar fara certificatul de nastere nu pot beneficia de nici un drept, nu pot boteza copilul, etc....
O avocata i-a invatat ca sotul prietenei sa renege copilul, copilul sa fie trecut doar pe numele mamei si apoi tatal natural sa-si recunoasca copilul prin niste proceduri destul de complicate. Dar prietena poarta inca numele sotului, asa ca nici ea nu va putea recunoaste copilul decat dupa divort..... Ori tot avocata le-a spus ca mai devreme de 6 luni nu pot avea vreo sansa de divort. (Avocata are toate actele de aproape 1 an si pana acum nu "i-a putut divorta").
Cum ar trebui sa procedeze oamenii pentru a reusi sa scoata cat mai repede certificatul de nastere al copilului?
buna ziua .
intrucat sotii erau inca casatoriti, la data nasterii celui de-al doilea copil , acesta este prezumat a avea drept tata pe sotul mamei .
astfel, sotul sau doamna va trebui sa investeasca instanta de judecata cu o actiune in tagada paternitatii copilului respectiv.
dupa acest proces, tatal minorului, respectiv concubinul doamnei poate recunoaste copilul pe numele sau .
doar asa se poate rezolva aceasta problema.
Avand in vedere aceasta situatie cred ca mama va trebui sa scoata certificatul de nastere trecand copilul pe numele sotului.
Apoi, in instanta va trebui sa conteste paternitatea ea, sau sotul legitim.
Dupa acest demers va putea introduce o actiune in stabilirea paternitatii fata de tatal biologic al copilului.
Daca doreste sau nu sa divorteze este problema ei.
Stabilirea paternitatii copilului nu depinde de actiunea de divort.
Instrumentul juridic cu ajutorul caruia se stabileste paternitatea din casatorie il reprezinta prezumtia de paternitate. Pentru a functiona aceasta prezumtie trebuie sa se stabileasca filiatia fata de mama si casatoria acesteia la data nasterii sau conceptiei copilului. Prin urmare, la temelia prezumtiei de paternitate sta faptul nasterii sau al conceperii copilului in timpul casatoriei. Prezumtia de paternitate opereaza in favoarea copilului din casatorie. Mentiunile din certificatul de nastere al copilului nu influenteaza in vreun fel prezumtia de paternitate, aceasta actionand independent.
Din articolul 61 din Codul familiei reiese ca perioada cuprinsa intre a 300-a zi si a 180-a zi dinaintea nasterii copilului constituie timpul legal al conceptiei. Din aceasta dispozitie legala se instituie o prezumtie absoluta cu privire la acest termen, in sensul ca nu se poate dovedi ca durata gestatiei a fost mai mica de 180 de zile sau mai mare de 300 de zile.
Prezumtia de paternitate este o prezumtie relativa ceea ce inseamna ca poate fi combatuta prin proba contrara. Actiunea prin intermediul careia poate fi rasturnata aceasta prezumtie poarta denumirea de actiune in tagaduirea paternitatii din casatorie. Paternitatea poate fi tagaduita daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
In speta, nu putem discuta de recunoastere, intrucat , conform Codului familiei, copilul nascut in cadrul casatorie se prezuma a fi al sotului .( prezumtie relativa, combatuta prin orice proba contrara).
De vreme ce aceasta institutie nu este incidenta ,o actiune privind contestarea recunoasterii e una admisibila.
Numai actiunea de tagada de paternitate va stabili filiatia fata de tata a acestui copil .
Calitate procesuala activa , in speta posibilitatea de a valorifica un drept intr-o asemenea pricina au numai sotii copilul si procurorul.( altminteri, actiunea e respinsa pentru lipsa acestei calitatii).
Majorul se poate adresa instantei de judecata in termen de 3 ani la implinirea varstei de 18 ani . Mama poate transa acest diferend in termen de trei ani de la nasterea copilului, iar tatal , in termen de 6 luni de cand a luat cunostinta acest fapt .(nerespectarea acestor termene imperative ducand catre repingerea actiunii ca fiind prescrisa ).
Procurorul, de asemenea , justifica un interes in vederea clarificarii raporturilor de familie.
O persoana care nu poate investi instanta de judecata este tatal biologic.
Avand in vedere ca este un minor in familie,divortul nu poate fi de comun acord.
Poate dura de la cateva luni la mai multe.
Taxa este 39 lei. Daca va luati avocat ( nu e obligatoriu) mai adaugati onorariul avocatial.
Paternitate
someone
Buna! Am si eu o problema.
Un prieten are un copil cu o tanara, ce nu era inca divortata in momentul conceptiei. Copilul s-a nascut pe parcursul procesului de ... (vezi toată discuția)