avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere copil in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere copil in afara casatoriei

Buna ziua, doresc sa va pun o intrebare pentru un prieten.
Prietena lui (romanca ca si el) cu care locuieste de 2 ani (in Germania),
a fost casatorita anterior iar divortul s-a pronuntat in urma cu 4 luni in Romania.
Intre timp ea a ramas insarcinata si a nascut o fetita in urma cu o luna.
Oficiul de stare civila din Germania l-a trecut insa pe certificatul de nastere
al fetitei nu pe tatal adevarat ci pe fostul sot al mamei, pentru ca
au spus ei ca asa este legea romana si ei sunt obligati sa o respecte.
Adica ar fi trebuit sa treaca minim 300 de zile de la divort, ca sa fie trecut tatal adevarat... mie mi se pare usor penibila legea asta...chiar asa este???
Ce se poate face? Aici este si un cerc vicios, pentru ca ei nu-si pot rezolva actele in Ro, pentru ca trebuie sa ia fetita cu ei, care 1. este cam micuta pentru
excursii si 2. nu are dreptul decat cu acordul tatalui trecut in certificatul de nastere, tatal insa traind la ora asta in Romania...
Cum se rezolva aceasta problema?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: nebv , utilizator 09:25, 8 Septembrie 2012
Conform legii daca femeia este casatorita in certificatul de nastere al copilului este trecut automat sotul mamei respective.
Daca sotia era divortata atunci in certificatul de nastere este trecut tatal care recunoaste parternitatea.
In cazul prezentat probabil mama copilului nu avea situatia reglementata in acte, nu avea schimbat actul de identitate sau hotararea de divort nu era definitiva ca nu vad cum altfel ar fi cunoscut autoritatile germane numele fostului sot pentru al trece in certificatul de nastere.
Situatia se poate reglementa printr-o actiune in instanta de tagada a paternitatii, actiune introdusa de mama impotriva fostului sot. Actiunea o puteti initia si prin intermediul unui avocat. Instantei i se poate adresa si fostul sot cu actiune in tagada paternitatii.
Buna ziua, ceea ce spuneti foarte este logic, insa in mod absolut cert divortul era pronuntat prin sentinta definitiva inainte de nasterea copilului. Oficialitatile sustin ca exista o marja de
timp si dupa divort in care fostul poate fi tata... cica se poate face numai prin negarea oficiala a paternitatii de catre acesta, urmata de recunoasterea de catre tatal adevarat... Consulatul roman din Bonn confirma, insa eu tot nu pot sa cred ca asa ceva este posibil.
Exista vreun text de lege care poate fi invocat?

Mi se pare absolut bananiera legea... esti de doi ani cu partenera, locuiesti cu ea dovedibil,
astepti 9 luni sa vina pe lume propriul copil, iar cand te duci la oficiul starii civile ti se spune ca oi fi tu tatal, dar de fapt nu esti ..... ca asa este legea in Ro, in Germania aceasta lege ar fi existat candva insa s-a scos... si ei fiind cetateni romani, aia trebuie sa aplice legea romana
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
nebv, utilizator
Paternitatea se prezuma a fi in sarcina sotului, aceasta prezumtie se mentine si dupa divort si chiar in cazul decesului. Un copil conceput in timpul casatoriei poarta numele fostului chiar daca a survenit divortul exista aceasta posibilitate. Sigur ca avand hotararea de divort si tatal natural recunoscand copilui ar fi putut figura ca tata in acte. Aceasta prezumtie este menita sa ocroteasca copilul nascut dupa pronuntarea divortului fara a mai genera o actiune de recunoastere a paternitatii.
Daca autoritatile au decis sa tina cont de prezumtia paternitatii este un fapt consumat. Actiunea de tagada a paternitatii se poate face si de catre mama copilului nu numai de catre fostul sot.

Odata cu divortul o casatorie inaintea nasterii copilului punea capt problemei.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
adelaida_07, utilizator
ar fi vrut ei, insa in D se pun mai multe piedici decat va imaginati... consecinta este mereu
amanarea evenimentului cat mai mult cu putinta de catre autoritati.
abia saptamana asta au reusit (deci o luna mai tarziu) insa in Danemarca, care este
mult mai permisiva din punct de vedere al birocratiei.
p.s. dar numai cat sa inteleg si eu: in ce fel ocroteste prezumtia de paternitate copilul dupa divort? prin faptul ca i se aloca un tata din "ofciu" ? Daca acest tata este in fapt o javra de care a vrut sa scape mama si spune ca este copilul lui santajand mama (sau ma rog noua familie) pentru o suma consistenta de bani? Eu prin protectie inteleg altceva
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
nebv, utilizator
Legea a prevazut prezumtia paternitatii pentru toate cazurile fara sa aoba onteres sa puna priedici prietenului dvs.
Si o modalitata prin care interesul copilului este ocrotit prin prezumtia de paternitate este ca ex. cayul in care mama desi in divort concepe un copil cu sotul de care divorteaza -sa zicem ca are un moment in care se fandeste la impacare, dar divortul este continuat si copilul se naste dupa pronuntarea acestuia. Prin prezumtia de paternitate copilui va avea un tata care ii va plati o pensie alimetara fara sa mai fie necesar ca mama sa solicite atribuirea paternitatii fostului sot.
Asa cum am aratat si mama poate introduce actiune de tagada a paternitatii, prin intermediul unui avocat facand dovada ca fostul sot nu putea sa fie tatal copilului fara a se lasa santajata.
Nici nu inteleg cum ar putea fostul sot sa santajeze pe mama copilului.

Alte discuții în legătură

Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot ioanaroxana78 ioanaroxana78 Buna ziua. Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere anamarton anamarton Buna ziua.Imi cer scuze de deranj as dori sa stiu ce pot face sau ce trebuie sa fac ptr a schimba numele tatalui dintr-un certificat de nastere a unui bebe de ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)