avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit SRL
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

SRL

Am un srl suspendat eram obligat sa depun declaratia 101
Sunt trei situatii:
1. - Societati suspendate
În temeiul Legii nr. 31/1990 republicata, art. 237, alin 2, este vorba de societati in inactivitate temporara , cel mult pentru 3 ani. Aceasta este:
- inactivitate acordata de registrul comertului, si anuntata organelor fiscale;
- in acest timp , societatea nu va mai obtine venituri din activitatea pentru care a fost autorizata;
- va putea inregistra insa cheltuieli, dar acestea vor putea fi apreciate ca fiind nedeductibile , pentru ca, codul fiscal prevede ca conditie fundamentala pentru ca o cheltuiala sa fie deductibila ca aceasta sa fie aferenta obtinerii de venituri;
- nu este obligatoriu regimul derogatoriu;
- va intocmi balanta de verificare lunara;
- va depune declaratii;
- va intocmi bilant si situatii financiare semstrial;
- va intocmi declaratii informative : 394,392 . etc
Caz particular :
- microintreprindere in regim de inactivitate temporara : aceasta e obligata sa aiba cel putin un salariat, care trebuie platit . Nu mai sint venituri, salariul nu mai este cheltuiala deductibila , ca urmare se inchide CIM si se modifica vectorul fiscal in platitor de impozit pe profit , nemaindeplinindu-se una din conditii.
- nu platesc impozit forfetar , daca au depus pina la 01.05.2009, cererea la ORC
- daca au depus dupa acest termen , platesc proportional pentru perioada de la 01.05 pina la data depunerii cererii de inactivitate

2.- Societate inactiva
Acest caz apare atunci cand fiscul penalizeaza o societate pentru nedepunerea la doua termene consecutive a declaratiilor. Lista inactivilor e publica. Ei nu au voie sa emita facturi, iar daca le emit, pentru client, sint cheltuieli nedeductibile.
- au obligatia sa depune declaratii
- nu pot avea angajati
- depun in loc de bilant, declaratie ca nu au avut activitate de la infiintare pina la zi(termen 31.12 si 30.06)
- platesc impozit forfetar
- pot cere regim derogatoriu

3. - Societati in regim derogatoriu
-este o favoare facuta de fisc de la depunerea declaratiilor cod 100,300, 101, 120, 130
- depun declaratii informative : 394,392 , 205 etc
- se acorda limitat in timp, pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi
- trebuie cerut expres, pe baza unei cereri depusa la fisc, se acorda in baza unor conditii ce trebuie indeplinite cumulativ in termen de 30 de zile
- daca fiscul constata ca nu se mai indeplineste una din conditii face control inopinat
- nu are legatura cu impozitul forfetar, fiind o facilitate de depunere de declaratii, si nu e scutire de calcul de impozite se depun declaratiile pe zero: 100 (la trei luni cu zero pt micro sau profit), 300 cu ce avea in sold sau cu zero (depinde, aveti grija, daca depunea lunar sau trimestrial), si 101 pe zero (pt. profit), raportarea la semestru si bilantul, declaratia de cifra de afaceri pe zero. daca vrei sa nu mai depui declaratiile, trebuie sa faceti o cerere la administratie.
Deci, trebuie sa faceti o cerere la administratia financiara prin care sa soliciti derogare de la depunerea declaratiilor. In cazul unui accept (scris) din momentul in care se primeste raspunsul, aveţi obligatia sa depuneti bilant la an, bilant la semestru si declaratia 101.

In conformitate cu ordinul ANAF nr 1221/2009 pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusa acestui regim, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
c) sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
d) sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
e) sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
g) sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
h) in cazul contribuabililor, persoane juridice, infiintati in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din legea mentionata.

Sursa: www.avocatnet.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate firma suspendata DavidOctavian DavidOctavian Buna ziua.Am si eu o intrebare.O firma suspendata mai are nevoie sa depuna bilanturi? Contabilul firmei ar trebui sa stie asta? (vezi toată discuția)
Societati suspendate. societati inactive. societati in regim derogatoriu. Magda Staicu Magda Staicu Stimati colegi, Va propun sa incercam o punere in ordine a celor trei situatii , pentru ca din cite am observat , situatia creata de og 34 in ce priveste ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate s.r.l. ContSters103316 ContSters103316 Se mai depun declaratii pentru o soc. care si-a suspendat activitatea pentru 3 ani? (vezi toată discuția)