Adresaţi-vă cu o cerere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 2 (
[ link extern ] /),
în vederea efectuării unei anchete sociale pentru evaluarea problemei sociale cu care se confrunta acea familie în scopul solutionarii aspectelor sesizate.
De asemenea, faceţi o sesizare şi conducerii şcolii prin care detaliaţi aceste probleme şi solicitaţi ca în cazul în care nu se iau măsuri urgente, veţi fi nevoită să transferaţi copilul dv. la o altă clasă/şcoală.
Faceţi o sesizare şi Inspectoratului şcolar în care arătaţi situaţia dată.
După toate acestea, este imposibil ca să nu se întâmple nimic. În cazul în care până la finele anului şcolar nu se iau măsurile necesare pentru eliminarea acestor probleme, veţi transfera copilul la altă clasă sau şcoală...;)
Copiii trebuie să beneficieze de drepturile generale ale omului, la care suntem toţi îndreptăţiţi încă din momentul naşterii. Drepturile omului înseamnă să îi tratezi pe ceilalţi aşa cum ţi-ar plăcea ţie să fii tratat, şi anume cu demnitate, respect, egalitate şi dreptate, şi se aplică fără deosebire de cetăţenie, naţionalitate, rasă, etnie, limbă, sex, orientare sexuală, abilităţi sau orice alt statut.
Copiii diferă de adulţi, sunt vulnerabili, trebuie să se joace, sunt în proces de dezvoltare şi au nevoie de oarecare autonomie. De aceea ei au nevoie de drepturi proprii, cu caracter special.
Drepturile copilului sunt următoarele:
1. drepturile de protecţie – se referă la protectia împotriva oricărei forme de abuz fizic sau emoţional, precum si împotriva oricărei forme de exploatare;
2. drepturile de dezvoltare – se referă la disponibilitatea şi accesul la toate tipurile de servicii de bază, precum educaţia şi serviciile de îngrijire medicală
3. drepturile de participare – se referă la dreptul copilului de a fi implicat în deciziile care îl privesc. ;)