va rog ,ajutati-ma si pe mine in legatura cu un PFA.....sotul meu se chinui de ceva timp sa obtine o licenta de taximetrist,fara nici un rezultat favorabil...de curand a gasit prin cunostinte un domn care are PFA prin care a obtinut licenta de taximetrie..acum dansul este dispus sa cedeze PFA-ul cu tot cu licenta...si abia acum incep problemele nu stim daca se poate asa ceva si daca se poate cum se procedeaza? Aaa,si cam cat ar costa?
Este destul de complicat. De regula cel care "cedeaza" doreste o suma de bani situatie ce seamana putin a santaj in sensul ca cedarea autorizatiei de transport si respectiv a autorizatiei taxi de la PFA la o terta persoana nu poate avea loc in conditii legale decat daca PFA_ul detinator de autorizatie se transforma in persoana juridica ( ceea ce costa), apoi il angajeaza pe sotul dvs. ulterior putand sa-i cedeze acestuia autorizatia cu conditia ca in 30 de zile sotul dvs sa se constituie la Reg Comertului in PFA, II sau SC
Daca PFA_ul pe care spuneti ca l-ati gasit este de acord cu aceasta , probabil dvs va trebui sa suportati toate cheltuielile, inclusiv cele de constituire a dvs in una din formele precizate, plus echiparea si agreera autoturismului, cred ca poate ajunge undeva la 600-800E.fara a pune in calcul si cat doreste domnul sa-i "achitati"
Apare apoi problema ca fostul PFA ramane constituit in persoana juridica si poate nu mai doreste , iar lichidarea sa iarasi costa !!!!
Am remarcat o serie de inexactitati din punctul meu de vedere la utilizatorul de mai sus pe care nu doresc sa le comentez, dar care trebuie lamurite raportandu-ne la acest subiect... PFA-ul este o entitate fara personalitate juridica( si nici nu o poate dobandi in vreun fel) si functioneaza in baza OUG 44/2008. Licenta de taxi nu este transmisibila pe o alta entitate cu sau fara personalitate juridica. Singura cale legala in acest sens este doar preluarea PFA-ului de catre persoana interesata in conditiile art. 41 din Legea nr. 26/1990 a registrului comertului, republicata. Cheltuielile ocazionate cu acest transfer la registrul comertului nu depasesc 200 ron. Cand va veti prezenta la registrul comertului sa invocati acest articol 41 de care v-am zis, altfel riscati sa fiti putin pasat, deoarece aceasta este o procedura extrem de rara.
Problema pretului cerut de titularul licentei nu cred ca intra in preocuparea acestui site.
Inexactitatile constatate se datoreaza continutului sumar al raspunsului prin care doream sa subliniez caracterul complicat (in opinia mea) al unui asemenea demers. Consider ca pot adauga urmatoarele:
1. activitatea de taximetrie este guvernata in principal de prevederile L38/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, L92/2007( legea transp. public local), L102/2006 pentru aprobarea OUG 109/2005 ( oug privind transporturile rutiere), hotarari ale Consiliilor locale, ordine ale ministrilor
2.In ceea ce priveste intrebarea initiala, utilizatorul cred ca stie deja ca nu poate desfasura activitatea de taximetrie decat daca:
a) este intrgistrata la Reg Com ca transportator in una din urmatoarele forme: PFA, II, IF sau societate comerciala
b) obtine de la primaria pe raza careia isi are domiciliul autorizatie de transport ( nu licenta) devenind astfel transportator autorizat precum si cate o autorizatie taxi egal cu nr de autoturisme pe care le detine
c) participa la procedura de atribuire si devine titularul unui contract de atribuire a gestiunii delegate pentru executarea serv de transport taxi, contract incheiat intre primarie si transportatorul autorizat
Specific acestui tip de transport este faptul ca primariile au stabilite un nr. fix de autorizatii, prin hotarari ale Cons. Locale si care este prevazut de lege, 4 la o mie de locuitori. In cele mai multe dintre localitati acest numar de autorizatii este epuizat, iar cei care doresc sa intre in acest sector recurg la diferite procedee prevazute de lege dar care sunt asa cum spuneam destul de complicate si costisitoare
Prima modificare si completare a L 38 s-a facut prin L265/2007 care intradevar mentine interdictia transmiterii autorizatiei taxi ( nu a licentei) de la un transportator la altul (art 10 al.4), insa permite cesionarea contractelor de atribuire a gestiunii doar in cazul divizarii sau fuziunii titularului de contract, persoana juridica ( art 14.3.4) S-a creat astfel posibilitatea ca o sc sa se divizeze iar una din partile rezultate se poate vinde unui "doritor", sper sa fiti de acord ca aceasta procedura nu este gratuita, cineva trebuie sa plateasca de regula cel interesat !
Totusi prin aceasta PFA, II si IF erau dezavantajate ele neputand sa urmeze aceasi cale, chiar daca isi gaseau un "doritor", prin simplu fapt ca nu au personalitate juridica.
In aprilie 2010 este emisa OG 34, aprobata prin L168/2010 care rezolva acest dezavantaj al PFA II sai IF citat:
"4) Cesionarea partiala sau totala, dupa caz, a unui/unor contract/contracte de atribuire a gestiunii serviciului de transport taxi sau de transport in regim de inchiriere de catre titularul/titularii acestora unuia sau mai multor transportatori nu este admisa decat daca are loc una dintre urmatoarele operatiuni:
a) titularii contractelor de atribuire a gestiunii delegate au fuzionat, dand nastere unui nou transportator;
b) titularul contractului de atribuire a gestiunii s-a divizat, dand nastere unor noi transportatori; c) titularul contractului de atribuire a gestiunii renunta la una sau mai multe autorizatii taxi, in favoarea unor angajati ai acestuia, care dovedesc ca au dobandit calitatea de transportator autorizat in regim de taxi, dand nastere astfel unuia sau mai multor transportatori, dupa caz;
d) titularul contractului de atribuire a gestiunii este o persoana fizica autorizata sau o asociatie familiala autorizata care se transforma intr-o persoana juridica, dand nastere unui nou transportator.
Cred ca initiatoarea subiectului trebuie sa fie interesata de aceasta modificare, sa retina ideea pe care am trasat-o in primul post sau si mai bine sa mearga la compartimentul transport public din cadrul primariei si sa solicite informatii pe care le va obtine f usor, pentru a sti exact care sunt pasii de urmat.
Daca gaseste o alta cale as fi bucuros sa posteze aici. Nu cred ca o ajuta preved art 41 din L26/1990 care face clar referire la calitatea de de dobanditor al unuifond de comert, doar daca este in situatia de mostenitor II, posibilitate prevazuta dealtfel si de art 27.3 din OUG 44/2008
PS: la primul raspuns as aduga ca daca exista vointa celui care "cedeaza" se poate transforma si in II (nu neaparat in sc), il angajeaza pe sotul dvs, ca are aceasta posibilitate, apoi concesioneaza contractul
Da. Se poate. In baza legii 168/2010. Procedura e greoaie dar arata cam asa:
1. Pfa taxi infiinteaza un Srl
2. Transfera licenta taxi pe Srl
3. Cesioneaza Srl
Pare simplu, dar fiecare din acesti pasi sunt greoi si costisitori. Sau daca esti angajat la un srl taxi care doreste sa renunte la o licenta, ti-o poate transfera daca dobandesti calitatea de transportator ( srl sau pfa)
Licenta taxi
1964
Buna ziua
Sotul meu, are SOCIETATE DE TAXI cu 3 licente +3 masini.
Intrebarea mea este urmatoarea?
Vrea sa dea 2 licente +2 masini altei societati de taxi ... (vezi toată discuția)