avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut intre doua persoane fizice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut intre doua persoane fizice

urmeaza sa dau un imprumut la o persoana fizica .fiind vorba de o suma destul de mare as vrea cateva sfaturi.suma urmeaza sa fie returnata in urmatoarele 4 luni.
1.Legea permite unei persoane fizice sa imprumute o alta persoana fizica (mentionez ca nu percep dobinda),sau ajung sa fiu dat eu in judecata ca am ajuns camatar :D
2.Daca nu respecta termenele de plata in cat timp im recuperez banii printrun proces??
3.contract de inprumut se recomanda sa fac cu avocat sau la notar??
4.Eventual sa pun ipoteca pe vreun bun imobil(teren casa)pentru suma inprumutata ,daca da atunci fac contractu de imprumut la notar impreuna cu ipoteca.Sau persoana fizica nu pot sa fac treaba asta.in acest caz cum il execut,ii vind bunul imobil ipotecat retin suma inprumutata iar diferenta ii dau in mana????
5.In caz de deces al persoanei ce ma fac??? sa includ in contract si pe sotia omului in caz ca moare numai unu de la celalalt recuperez banii??
Idea e sa fiu protejat in caz de neplata si sa pot recupera cat mai rapid banu,care acuma il am in buzunar.
Cel mai recent răspuns: andreea34u , utilizator 11:42, 27 Decembrie 2013
1. Legea permite imprumuturile intre persoane fizice.
2. Estimativ intre 6 luni si 2 ani.
3. Recomandabil ar fi sa va adresati unui avocat pentru redactarea contractului.
4. Pentru aceasta situatie trebuie sa va adresati unui notar public.
5. Includeti si sotia in contract. In caz de deces va creanta va fi preluata de mostenitori, exceptand cazul in care succesiunea ar fi acceptata sub beneficiu de inventar.
1.da aveti dreptul legal de a acorda un imprumut.
2.daca contractul de imprumut este notarial, termenul de rambursare este expres prevazut, suma este corecta si mai ales daca in contract este trecuta si o garantie reala imobiliara, nu mai este nevoie sa va adresati instantei de judecata in situatia in care la scadenta, suma nu va este restituita.Va puteti adresa direct unui executor judecatoresc care in temeiul contractului de imprumut poate proceda la recuperarea creantei. Deci...scapati de grija personala...de a vinde bunul (garantia imobiliara).
3.va puteti adresa unui avocat, dar contractul ...sa fie notarial.
.
5.obligatoriu includeti si sotia.Este posibil ca imobilul (garantia) sa fie bun comun si in acest caz este indicat ca ambii soti sa aiba calitatea de datornici pentru a evita alte incidente.
Puteti face un contract de imprumut atat la notar cat si avocat, forma acestuia trebuind sa fie ad probationem si nu neaparat ad validitatem. Va recomand intocmirea acestuia la un avocat pentru ca sunt cheltuieli mai mici in comparatie cu cheltuielile notariale. In ceea ce priveste durata contractului, partile stabilesc durata contractului art.969 C.civ "contractul reprezinta legea partilor".Aveti dreptul legal de a acorda imprumut in conditiile in care nici nu percepeti dobanda.
In ceea ce priveste recuperarea sumei, in cazul decesului imprumutatului, mostenitorii suporta si pasivul succesoral al autorului in conditiile in care nu accepta mostenirea sub beneficiu de inventar. Pe cale de consecinta nu subzista mari riscuri de a pierde suma imprumutata, poate doar insolvabilitatea imprumutatului.
Daca faceti contractul de imprumut cu ipoteca trebuie sa mergeti la notar.
Daca il faceti la notar aveti avantajul ca respectiul contract notarial constituie titlu executoriu.Deci, nu va mai judecati cu imprumutatul.
Dezavantaj - taxe mari la notar.

Daca aveti incredere ca va restituie banii si fara judecata mergeti la avocat.
Avantaj - mai ieftin decat la notar.
In caz de proces ca urmare a faptului ca nu va restituie imprumutul dupa termenul scadent achitati taxele care le dadeati la notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua, sunt interesata de imprumut intre doua persoane fizice, cu acte la notar, cu dobanda cu tot ce e nevoie, dar nu gasesc o persoana care sa ma ajute. Va rog ma poate ajuta cine, e foarte important si e vb de o suma mica de bani pe o perioada mica

Alte discuții în legătură

Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)
Bani pt imprumut andu86 andu86 as dori sa stiu si eu daca imprumut pe cineva, un prieten cu o suma rezonabila de bani, si incheiem un act la notar prin care se spune data si modul de ... (vezi toată discuția)
Masuri de garantie la imprumut eduardcafe eduardcafe buna ziua tuturor. imi dati va rog un sfat. as vrea sa dau cu imprumut o suma de bani, 10000 euro. ce masuri de garantie exista ca sa nu dau in bara sa umblu ... (vezi toată discuția)