avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate - nerevizuibil
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate - nerevizuibil

Pensionarea:Buna seara am si eu o antrebare,,,,, fiind pensionat pe caz de boala,din anul 2001 revizuibil ,doctorul ma scoate la pensie la 60 de ani nerevizuibil,sau ramane la decizia medicului de comisie cand ma poate scoate?ptr.ca eu am citit ca conform legii19 din 2000 art.7.c,,,,pot iesi cu 5ani mai devreme de varsta standard de pensionare care este de 65ani,,,,mentionez ca la data pensionarii aveam 29ani si 9luni vechime an munca.......anul meu de nastere 1953 2iunie........Multumesc frumos si astept raspunsul........:
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:16, 6 Martie 2011
De la 1 ianuarie 2011 Legea nr. 19/2000 a fost abrogata. Potrivit art. 79 din Legea nr. 263/2010, nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
1. prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca. Indeplinirea acestei conditii o constata medicul de la comisia de expertiza medicala, emitand o decizie in acest sens, dupa ce obtine avizul INEMRCM.

2. au implinit varstele prevazute de lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. Nu indepliniti aceasta conditie, varsta standard de pensionare prevazuta de lege este de 65 de ani (si stiti, dupa cum rezulta din mesajul dvs.).

3. au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare. Nu indepliniti aceasta conditie, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si se are in vedere numai la stabilirea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta. Sau, altfel spus: ca nerevizuibil, sunteti tot beneficiar de pensie de invaliditate. Or, pensia de invaliditate este tot perioada asimilata stagiului de cotizare, in componenta ei neputand intra alte perioade asimilate.
cozariuc valentin a scris:
daca am 29 ani vechime sunt pensionat pe caz de boala si la 60 ani doresc sa ma pensionez nerevizuibil pot plati contributia pe cei 6 ani pana la35 ani? .Va multumesc

Am rugamintea sa continuati discutiile deschise folosind butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos).

Nu puteti sa va asigurati in baza unui contract de asigurare sociala. Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, cei care doresc sa-si completeze venitul asigurat. Prin "venit asigurat" se intelege venitul pentru care se retine si plateste CAS. Dintr-o pensie nu s-a retinut si nici nu se va retine vreodata CAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revizuirea medicala in cazul pensionarii de invaliditate gr.ii ContSters112142 ContSters112142 Buna seara, Sunt pensionata medical gr.II in anul 2008 cu drept de revizuire la 1 an.Conform deciziei de pensionare rezulta: -data nasterii;13.10.1954 -sex: ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie conform legii nr. 263/2010 marii_48 marii_48 data nasterii : 09.10.1958 stagiu de cotizare : 30 ani si 2 luni din august 2008 si in prezent pensie de invaliditate gr.III , Intrebare : - la ce ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate grad 2 catalina mera catalina mera Sunt nascuta pe 27.10.1955. Stagiul de cotizare realizat efectic e de 29 ani si 3 luni la care cred ca se adauga perioada necontributiva in care am urmat ... (vezi toată discuția)