Buna seara am nevoie de o lamurire: cumnatul meu a avut o altercatie acum 5 luni cred,cu o soferita in trafic, acesta i-a dat 2-3 palme. Tipa a facut plangere la politie si are si 2 zile de ingrijiri medicale. La momentul acela a fost chemat la sectia de politie si a dat declaratii atat el cat si sotia(sora mea) in calitate de martor.Dupa cca doua saptamani a fost chemat numai el sa mai dea o declaratie in fata procurorului. Acum dupa 5 luni de la incident este chemat din nou impreuna cu sotia (in zile diferite) la aceiasi sectie de politie nu stie pentru ce, el se astepta sa fie chemat in instanta eventual daca tipa nu renunta. Intrebarea mea este : aceasta ultima chemare la sectie face parte din procedura?si la ce sa se astepte? care poate fi deznodamantul in final ?Tipa ar putea s-i ceara daune ? orice suma doreste?cum se poate incheia din punct de vedere penal?am vazut ca se poate da o condamnare de la 0 la 3 luni sau amenda, care din cele doua sentinte ar putea fi ?
Aceasta chemare la politie inseamna ca s-a inceput urmarirea penala impotriva cumnatului, i se va solicita o noua declaratie, in calitate de invinuit, iar dosarul va fi trimis la procuror. Cel mai probabil, dupa cele spuse ( 2 zile de ingrijiri medicale) cu propunere de scoatere de sub urmarire penala. Parerea mea.
Asta inseamna si ca se va aplica o amenda administrativa, care nu se inscrie in cazierul judiciar.
Despre daune, tipa s-a constituit si parte civila? Daca da, cere daune. Daca nu, poate sa intenteze si separat actiune civila. De principiu poate cere ce suma doreste, dar trebuie sa probeze ca exista un prejudiciu, moral sau material, altfel instanta poate sa ii respinga cererea sau sa ii acorde mai putin.