avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire nerecuperata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire nerecuperata

Povestea incepe in 1916 cand decedeaza strabunicul meu si lasa mostenire un teren de 2400mp in orasul Baicoi Prahova la 6 descendenti.Eu ii mostenesc pe 2 dintre ei pe filiatia : strabunic-bunica-tata ( am acte de succesiunue bunica-tata si tata-eu dar acestea nu contin si terenul respectiv deoarece nu a existat o dovada a propietatii si nici act de propietate) si strabunic-sora bunicii-tata-eu(sora bunicii lasa tatalui meu toata verea sa prin testament autentificat la notariat dar fara sa se specifice nimic despre terenul in cauza).Pe terenul respectiv a ramas numai o sora (pe care o voi denumi A) .care avea prin buna intelegere folosinta a 400mp din teren unde si-a construit o casa(1946).Restul terenului era cultivata de catre ceilalti frati cu pomi fructiferi de pe care s-au valorificat fructele pana in 1989."A" decedeaza in anul 1988 si lasa descendenti 2 fiice ,pe A1 si A2. dar si pe sotul lui A ,AB.
Eu am platit impozit pe teren pana in 1994 pe numele bunicii si a tatalui iar in 1995 am fost anuntat ca nu mai am dreptul la teren.Am interbat care este motivul si am primit un raspuns sec ca A a venit cu acte si a luat tot terenul.(declaratia primarului de atunci)
Tot in acel an au aparut niste pb de sanatate la mine care au dus in final la pierderea vederii ceea ce m-a pus in indisponibilitate de a continua demersurile.
In acest moment mai am rol la ei dar pe aceeasi strada la alte nr. 2 si 4. Nr.2 nu exista iar la nr 4 sta o familie care si-a achitat impozitul la zi.(eu am de plata din 2001 aprox 1000 lei pt fiecare).
Am mai aflat urmatoarele :
- in registrul agricol ,la terenul respectiv este trecuta numai "A" cu 800mp(ea avea numai 400mp) inscris din anul 1959-1963.
- la cartea funciiara apare "A" cu 1250mp.,"A1" cu 750mp dobanditi prin act de partaj voluntar intre "A1" si "A2" din 1992 si un act de vanzare-cumparare intre "A2" si sotul lu "a1" pt 450mp.
- in dosarul de rol a lui "A1" care a ramas pe terenul respectiv apar urmatoarele acte :
- o hotarare judecatoresca de schimbare de nume din 1979 din care reiese ca pe "A" si "AB" ii chemau altfel inainte.(ma intreb cum apare "A" in registrul agricol,in inscrisul din 1959-1963 cand ea a dobandit numele inscris acolo abia in 1979 ?)
- actul de partaj voluntar dintre "A1" si "A2"
- un act de succesiune din 1992 dupa defunctul "AB" sotul lui "A"
Eu am urmatoarele acte legate de acel teren:
-chitante de plata a impoxitelor 1967-1994 doar cateva
- certificate de producator pe numele tatalui meu si a bunicii din 1968,1981,1983
- o adeverinta emisa in 1992 de primaria orasului pe legea fondului funciiar (cred ca 18/1991) prin care tatal meu primeste niste terenuri extravilane.(ma intreb daca nu datorita faptului ca la primarie ,la data aceea,exista un inscris vis-a-vis de terenul cu pricina)
Sincer sa fiu sunt bulversat si nu stiu de unde sa apuc problema ! Dati-mi un sfat va rog si mai am si cateva intrebari :
1. Unde pot gasi actele de succesiune ale lui "A" si "AB" si actele care au dus la realizarea succesiunii ? ( banuiesc ca e vorba de o arhiva a notariatului de stat) Am eu dreptul sa scot aceste acte pe baza la ce acte am eu ?
2. Daca intentez un proces sunt scutit de cheltuieli de judecata in virtutea faptului ca am un certificat de handicap grav pe termen nelimitat?
3. Exista un registru agricol si unul de cadastru mai mare decat cel de oras unde as putea gasi ceva ? Si daca da unde este el ?
4. Pe baza actelor pe care le am pot cere notarei din localitatea unde este situat terenul sa imi ofere acces la datele ce au fost la baza contractului de vanzare-cumparare din 2004 ?(am aflat ca acolo se afla actul) Cineva mi-a spus ca informatiile notariale sunt publice daca faci dovada ca esti parte in actul respectiv iar eu nu am legatura decat cu terenul si nu cu partile.
Ce sanse am sa imi redobandesc terenul ?

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: alexis45 , utilizator 07:01, 22 Aprilie 2011
Cine foloseste in prezent aceasta "mostenire nerecuperata"?
strabunicul meu a murit in 1946, si pentru a combate un asa-zis testament[aparut datat in anul 1950 de strabunic}am avut nevoie de certificat de deces. L-am gasit {in 2010} la registrul de stare civila,la primaria din loc...tot Prahova. Deci am platit 53,00ron si am luat un duplicat. In acele timpuri nu exista evidenta populatiei,deci insistati la primaria unde a avut ultimul domiciliu. Multa bafta
Strabunicul a avut 6 copii. Una dintre fiice,decedata si ea in 1916 era casatorita la vremea aceea si locuia in alta localitate. Aceasata avea o singura fiica care a ramas cu tatal ei dar si acesta a decedat prin 1930 ea fiind gonita de acolo de catre bunicii din partea tatalui ei.
Ceilalti 5 copii decid sa ii dea acestei nepoate dreptul de folosinta la partea ce i-ar fi revenit de la mama sa adica la 400 mp din teren. Pe restul terenului erau plantati pomi fructiferi care erau ingrijiti si intineriti de ceilalti 5 frati ai mamei ei.
Acum toti pomii sunt taiati iar descendentii acestei nepoate au construit 3 case din care au autorizatie numai pentru una,PE TOATA SUPRAFATA TERENULUI !
@julius tu ai avut sansa ca era vorba de 1946 dar la mine e vb de 1916.
Va multumesc

L.7/1996-exista procedura necontencioasa, administrativa., care este agreata tocmai prin faptul ca degreveaza instantele si a fost impusa, pe buna dreptate de aceasta data, de Uniunea europeana-inscrierea tuturor terenurilor(si inclusiv a platii taxelor locale)in cadastrul general, care trebuie efectuat pana in 2014.Incercati sa studiati postarile utilizatorului kyandra poate va ajuta.

Asta e ! Am ajuns la capat! De aici inainte trebuie sa apelez la judecatorie caci situatia este complicata. Am primit raspuns la aproape toate cererile si concluzia este urmatoarea : ce apare inainte de 1959 numai exista dupa acest an in registrul agricol. Apare o alta persoana care nu are grad de rudenie cu noi,sotul fiicei unei mostenitoare,dar care in actul de succesiune nu lasa nici un teren.Curios....dubios...nici nu stiu ce sa mai zic !
Am insa o temere fata de un proces caci nu stiu costurile. Cred ca va fi "o iesire din indiviziune" dar nimeni nu imi spune cat este taxa de timbru si cam cat costa o expertiza topometrica asupra terenului.
Aveti cumva idee ?
Oricum va multumesc pt ajutor caci asa am jalonat drumul pana aici !

Alte discuții în legătură

Plătesc impozit de 30 de ani pt o suprafață de 2500 mp pe ... alexyno_04 alexyno_04 Plătesc impozit de 30 de ani pt o suprafață de 2500 mp pe care nu dețin acte, iar primăria nu mi poate arata unde este situat terenul, nici noi neștiind ... (vezi toată discuția)
Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)
Drept civil-mostenitori,drept de proprietate buna ziua,am nevoie de un raspuns si de o indrumare in acelasi ... magda100000000000000000000 magda100000000000000000000 Buna ziua,am nevoie de un raspuns si de o indrumare in acelasi timp,suntem intr-un proces cu o vecina,aceasta vecina s-a judecata mai intai cu consiliul local ... (vezi toată discuția)