Poate cineva sa-mi spuna cat este de corect ca un dosar de partaj la judecatorie sa nu contina decat cererea prin care se mentioneaza ca s-a dobandit un apartament de la adresa "X,"in timpul casatoriei si se cere partaj conf.art "z" din codul familiei si hotararea de divort din 2002?
Nu este mentionat nici macar nr. contractului de vanzare cumparare,nici nr. din registrul de cadastru(intabulare)sau cum ii spune,nu mai zic de o copie dupa acest contract,macr un nr. al contractului,cum dealtfel nu este anexat la dosar(am verificat la arhiva) nici macar imputernicirea dintre reclamant si avocat,mai ales ca cererea este facuta de reclamant si semnata de avocatul acestuia,fara sa se mentineze in cerere ca este reprezentat legal de av."Y "cu sediul in "W "sau ce se mai scrie,insa avocatul semneaza cererea de chemare in judecata,indescifrabil ,dar cu stampila cab.individual iar reclamantul nu semneaza.
Este corect acceptat acest dosar,aceasta cerere de catre judecatorie? Pe ce baza? doar pentru ca reclamantul spune ca exista aceasta casa? Nu trebuia anexat chiar nimic?Este crezut pe cuvant? In hotararea de divort din 2002 nu scrie nimic de apartament,iar aceasta hotarare este singurul act de la dosar,in afara de cerere bineinteles si timbru.
Va multumesc si apreciez enorm orice raspuns complet si profesional.
In mod normal orice actiune trebuie sa indeplineasca conditiile prev de art. 112 c.proc.civ , adica acestea:
Cererea de chemare in judecata va cuprinde:
1. numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
2. numele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele acestuia si sediul profesional
3. obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand pretuirea este cu putinta. Pentru identificarea nemiscatoarelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar, in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, sau, cand nemiscatorul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic;
4. aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
5. aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere.
Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cati parati sunt, mai mult cate o copie de pe fiecare inscris, pentru instanta; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul.
Se va putea depune si numai o parte dintr-un inscris privitor la pricina, ramanand ca instanta sa dispuna, la nevoie, infatisarea inscrisului in intregime.
Daca inscrisurile sunt scrise in limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
Cand reclamantul voieste sa-si dovedeasca cererea sau vreunul din capetele cererii sale, prin interogatorul sau juramantul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia.
Cand se va cere dovada cu martori, se va arata numele si locuinta martorilor;
6. Semnatura.
Acesta este textul de lege, insa:
-reclamantul poate sa depuna restul inscrisurilor de care intelege sa se foloseasca in cadrul probei cu inscrisuri ce va fi incuviintata de catre instanta,
-apoi acesta va fi obligat sa depuna in copie legalizata contractul de proprietate al imobilului a carei partajare se solicita la primul termen de judecata ,
-in privinta semnaturii, actiunea se semneaza de catre avocat in numele clientului sau, fie in situatia in care acesta a fost imputernicit numai sa redacteze actiunea si sa o depuna, fie sa redacteze, sa depuna si sa si asiste/reprezente partea in proces.
In mod normal, indiferent pentru care dintre aceste operatiuni a fost mandatat trebuia sa existe o imputernicire avocatiala in acest sens depusa la dosar, insa probabil ca acesta va complini aceasta lipsa la primul termen de judecata.
Angajati avocat pentru ca procesele de partaj sunt procese complexe unde este imperios necesara asistenta juridica a unui avocat.
La primul termen de judecata va trebui sa formulati o intampinare si eventual o cerere reconventionala in functie de situatia concreta.
Va multumesc tare mult pentru raspunsul D-voastra.
Am vb deja cu un avocat,insa nu am apucat sa-i arat citatia si cererea de chemare in judecata.
Eram doar contrariata deoarece nu inteleg in baza carui act s-a acceptat aceasta cerere de chemare in judecata,neexistand nici macar nr. din registrul cadastral sau macar nr. contractului de V-C.
Iar la dosar nu exista nici o imputernicire catre av.,cum nu exista semnatura reclamantului,desi el este cel care solicita,av. nu apare in cerere nicaieri.
Mi se pare totusi ca se accepta prea usor cererile,asa si eu pot merge sa spun ca solicit "x" bun de la "y" fara sa dovedesc cumva ca exista acel bun si instanta sa piarda timp si sa se cheltuie bani ca sa se dovedeasca intai ca exista si apoi ce mai urmeaza.
Totusi daca cererea este intocmita de un avocat nu trebuia sa contina exact ce spune legea? Acte doveditoare,sau inscrisuri de la carte funciara,semnaturi,imputerniciri,etc.Cum a fost acceptata? Mi se par multe greseli care asteapta sa fie indreptate dupa primul termen,cand era mai simplu sa nu fie acceptata daca nu este complet intocmita si dovedita!
Daca actele respective se gasesc la dvs. se pot gasi solutii juridice.
Adica daca bunul exista si a fost dobandit de soti in timpul casatoriei bunul respectiv se va partaja.
Vorbiti cu avocatul dvs. despre toate aspectele de drept si de fapt.