Sunt insarcinata in 5 luni jumate si am un handicap grav (gradul 1) .Lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata si conform legislatiei in vigoare am dreptul sa-mi iau concediu medical la cerere de la 6 luni.
Intrebarea mea e: ce se intimpla cu cele 126 de zile la care am dreptul oricum.
Ai dreptul la concediu medical de risc maternal cod indemnizatie 15 (procent de plata 75%) si ulterior la cele 126 zile de concediu privind sarcina si lauzia.
ORDIN Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate Concediul şi indemnizaţia de risc maternal
ART. 57
Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările ulterioare.
ART. 58
Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau
medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
ART. 59
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
ART. 60
Indemnizaţia de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic
de asigurări sociale de sănătate.
ART. 61
Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de
cotizare.
1. Deoarece legea spune ca puteti beneficia de concediu de maternitate din luna a sasea inseamna ca se poate asa ceva.
2. Ar fi bine sa intrebati la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa va spuna cum se procedeaza.
Concediu risc maternal
mickyy
Mi s-a facut cerclaj de curind,si mi s-a recomandat repaus la pat.Am avut concediu 2 saptamani,pe urma l-am prelungit iar cu 2 saptamani si trebuie sa tot fac ... (vezi toată discuția)