Buna seara tuturor,
Am primit o factura, pe primul rand am sistem desktop ( calculator) de 1650 lei iar pe randul al doilea Windows de 325 lei, cum sa procedez sa cumulez valorile si sa inreg un singur mij fix: 2132 = 404 1650+325 sau altcumava?
Va multumesc pt sfaturi.
din punct de vedere contabil, asa este. din punct de vedere al legalitatii utilizarii licentei de windows .... dupa pret este vorba de o licenta OEM (Original Echipament Manufacturer) pe care scrie ca se vinde numai cu un calculator nou. Acest tip de licenta este de fapt o "facilitate" acordata de Microsoft firmelor integratoare de sisteme si .... Windowsul face parte din sistem. Ca si placa de baza, procesorul, etc., deci nu poate sa apara pe factura ca o pozitie separata. (Nu cumpar cozonac si am doua pozitii: pine speciala si separat oua). Dar cum oricine in tara asta face orice..... ce mai conteaza legea?
Concluzie: Daca licenta Windows este de tip OEM, si va apare separat pe factura, nu este in regula din punct de vedere al Legislatiei programelor de calculator. Va poate agata BSA (Business Software Alliance), deoarece conform normelor lor nu folositi software in conditii legale. Pe cei care au vindut, in schimb, it "tuna" rau. Noroc ca astia nu prea fac controale. Merg la reclamatie.
Din punct de vedere al legalitatii utilizarii Windows (normele astea le hotarasc ei, producatorii si vegheza la respectarea lor BSA), daca licenta este OEM, nu poate fi vinduta decit cu un calculator nou. Adica nu poate apare ca o pozitie distincta pe o factura. OEM-ul este ca si materia prima. E integrata in produsul final.
licenta poti s-o cumperi si separat , fara a cumpara un calculator nou , nu este ca un update al calculatorului sa mearga mai bine aceasta licenta (modernizare )
Licenta poate fi cumparata oricum. Cu conditia sa nu fie de tip OEM. Exista niste conditii de comercializare a programelor de calculator (in special OEM) care nu sunt reglementate de codul fiscal. Exista tot felul de firme care imbuteliaza pe genunchi sisteme de calcul, vind licente pirat, se descurca. Cautati pe internet la ORDA, BSA, si la Microsoft, conditii de utilizare. Dar nu este obligatoriu sa ma credeti, eu v-am spus care sunt reglementarile in domeniul licentelor pentru programele de calculator.
dupa mine, bagati totul in 604 si e simplu. ce sa ne mai complicam?!?
dpdv contabil si nu IT aceasta licenta (windows) se contabilizeaza in contul pe care vi l-am mentionat mai sus , faceti cum credeti .
in contul 604 ,cu denumirea "Cheltuieli cu materiale nestocate ", se inregistreaza cu totul si cu totul altceva