avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... redobindirea cetateniei romine in baza casatotiei
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

redobindirea cetateniei romine in baza casatotiei

Eu si sotul meu suntem din R.Moldova cu o jumate de an in urma el a redobindit(primit) cetatenia romina.Intrebarea mea este : cum as putea sa primesc cetatenia romina in baza casatoriei mai usor si mai repede, si ce acte sunt necesare???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 6 Martie 2011
Art. 10 Legii cetateniei romane, legea nr 21/1991
(1) Cetatenia romana se poate acorda si persoanelor care au pierdut aceasta cetatenie, precum si descendentilor acestora pana la gradul II inclusiv si care cer redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc in mod corespunzator conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b)—e).
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si apatrizilor fosti cetateni romani si descendentilor acestora pana la gradul II inclusiv.
(3) Redobandirea cetateniei de catre unul dintre soti nu are nicio consecinta asupra cetateniei celuilalt sot. Sotul cetatean strain sau fara cetatenie al persoanei care redobandeste cetatenia romana poate cere acordarea cetateniei romane in conditiile prezentei legi
.
Intre altele, conditiile legii:
Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
Anjelic a scris:

Eu si sotul meu suntem din R.Moldova cu o jumate de an in urma el a redobindit(primit) cetatenia romina.Intrebarea mea este : cum as putea sa primesc cetatenia romina in baza casatoriei mai usor si mai repede, si ce acte sunt necesare???

Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

Cererea de acordare a cetateniei romane se formuleaza in limba romana, se adreseaza Comisiei pentru cetatenie si se depune personal sau, in cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procura speciala si autentica la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, fiind insotita de acte care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate obtine legal cetatenia romana elena73 elena73 buna seara.aş vrea un raspuns perfect de la dumneavoastra sınt casatorıta ın turcia si am doua cetatenii de 20 de ani locuesc ın ... (vezi toată discuția)
Cum se poate obtine cetatenie romana pentru un strain (marocan) ionutel85 ionutel85 Buna ziua, As dori sa sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru a optine o cetatenie romana pentru un cetatean marocan prin casatorie ??? Va multumesc... (vezi toată discuția)
Buna ziua- drepturi in urma casatoriei Gabriela1802 Gabriela1802 Am o mica dilema..am tot consultat tot felul de pagini in care sa pot gasi un raspuns dar din pacate nu am reusit .Deci as dori sa stiu daca ma casatoresc cu ... (vezi toată discuția)