avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire / dezmostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire / dezmostenire

Buna ziua,
Cazul meu este mai complicat, dar voi incerca sa fiu cat mai scut :
- parintii mei au divortat, eu fiind singurul copil am fost incredintat tatalui, tatal primind mostenire de la parintii sai casa si niste terenuri prin contrac de vanzare cumparare, sora sa ( matusa ) renuntand la succesiune;
- am terminat facultatea si urma sa ma casatoresc, tatal " cu prijinul concubinei " s-a aratat total nemultumit de viitoarea nora si de faptul ca am fost sprijinit in luarea deciziei de casatoie si de mama( fosta lui sotie ) ;
-m-am casatorit totusi, tatal rupand orice legatura cu mine, la ceva timp s-a casatorit si el cu concubina si tot " cu sprijinul concubinei " a incercat sa ma dezmosteneasca ;
Intrebarea mea este : odata ce s-a casatorit - are 10 ani de cand e casatorit cu fosta concubina, ea avand doi copii, sub ce forma poate sa ma inlature de la succesiune? Nu cred ca va incheia contracte de vanzare- cumparare decat cu anumite clauze poate, altfel e constient ca va ramane fara nimic la batranete.

Va multumesc din suflet
Cu respect
Viorel

Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:17, 6 Martie 2011
Nu stiu cum spuneti ca incercat sa va dezmosteneasca.Nu va va putea dezmosteni.Aveti cota dvs. de mostenire legala , rezerva succesorala , pe care chiar daca o va incalca inchieind vreun anumit act, dvs. veti putea ataca actul respectiv .
raspuns:
atat timp cat tatal dvs este in viata, poate sa dispuna dupa bunul plac ce face cu bunurile proprii.le poate vinde, dona ,testa, etc.
cand va surveni decesul tatalui dvs, dvs in calitate de fiu fiind mostenitor rezervatar de rang I, veti mosteni o cota parte din mostenire.De asemenea, daca va face testament sau donatie si acestea vor depasi cotitatea disponibila, se poate cere reductiunea liberalitatilor.
cat traieste nu va poate dezmosteni insa poate vinde sau dona bunurile sale cui doreste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau act vanzare-cumparare? Luana1987 Luana1987 Bună ziua. Tatal meu locuieste impreuna cu concubina sa in garsoniera acesteia. Eu locuiesc cu soțul și copilul meu in apartamentul tatălui meu . Tatăl ... (vezi toată discuția)
Mostenire mandy7000 mandy7000 am un apartament la care tatal meu a avut contract de vanzare cumparare pe jumate din el iar concubina lui pe cealalta jumate .Acum amandoi sant decedati si eu ... (vezi toată discuția)
Legat de o viitoare mostenire . incerc sa explic detaliat o anumita ... gratiela26 gratiela26 Legat de o viitoare mostenire . Incerc sa explic detaliat o anumita situatie : Bunicul dupa tata, acum in varsta si cu probleme de sanatate , traieste cu ... (vezi toată discuția)