avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii la asigurari de sanatate si pensie ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii la asigurari de sanatate si pensie (documente care trebuie depuse la institutiile statului).

Ce documente trebuiesc depuse si cum trebuie procedat ca membrii unei Intreprinderi Familiale(2) sa devina angajati,cu drepturi (asigurari de sanatate, contributie la pensie?),nemaifiind angajati in alta parte?
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 08:11, 9 Martie 2011
Puteti face contracte cu Casa de asigurari de sanatate si cu Casa de pensii si platiti aceste contributii in limita veniturilor inregistrate.
Neci, membrii unei IF nu devin angajati cu drepturi, puteti insa sa va platiti contributiile avand aceleasi beneficii ca angajatii (asigurare de sanatate, mană cereasca, servicii impecabile, fereasca domnu sa ajungi sa folosesti asigurarea).

In mod normal certificatul de inregistrare si certificatul constatator eliberat de registrul comertului, certificatul de inregistrare fiscala si decizia de impunere ar fi actele necesare.

La casa de pensii trebuie sa mergeti sa depuneti o declaratia de asigurare, formularul e la casa de pensii, cu actele de constituire ale IF, eventual si decizia de impunere de la finante (copii dupa aceste acte, o sa ramina la casa de pensii). Suma minima pe care ar trebui sa o platiti la casa de pensii este de 222 ron / persoana.

La sanatate cu decizia de impunere de la finante si cu actele constituirii IF-ului mergeti si incheiati contract de asigurare (la fel copii dupa toate actele IF-ului).

Daca IF-ul a fost deschis cu mai multa vreme in urma tot ce se poate sa va calculeze sumele datorate din momentul infiintarii IF-ului.
La casa de sanatate poate fi mai rau, pentru perioadele cat nu ati cotizat la sanatate pot sa va calculeze 6.5/5.5% (in functie de ani) plata contributiilor pentru lunile / anii in care nu ati fost asigurati. Deci daca ati fost angajati pina in 2008 sa zicem si acum mergeti sa va asigurati la sanatate pentru perioada 2008-2011 tot ce se poate sa va puna sa platiti 6.5%/5.5% din salariul minim pe economie la care se adauga si penalitati.
Mie mi-au spus de la Casa de Asigurari de Sanatate ca nu se mai incheie nici un contract.
Se depune declaratia 112 la ANAF, se platesc sumele aferente si este de ajuns.
Am intrebat de mai multe ori, la persoane diferite.

Ma refer aici la o Intreprindere Individuala cu angajati
Ma obliga statul ca prin PFA sa am un venit minim de 1000 lei? Mi se pare o aberatie sa platesc 222 lei pentru pensie cand venitul poate fluctua de la 0 lei la 500 lei, in oricare din cazuri suma e imposibil de platit. Cum e reglementata de legi aceasta situatie, cand venitul e foarte mic?
Statul nu va obliga sa aveti un venit minim de 1.000 de euro, insa va obliga sa achitati contributia la fondul de pensii in valoare de 31,3% din salariul minim pe economie (708 lei). Iar asta inseamna 222 lei pe luna, indiferent de suma pe care o incasati.

Stiu, este nedrept pentru cei care nu au incasari suficient de mari. Solutia este sa va si angajati (in cazul acesta plateste doar angajatorul contributia dumneavoastra la pensie), sa faceti un efort pentru a avea incasari mai mari, sau sa renuntati cu totul la PFA.

Alte discuții în legătură

Contributie din norma de venit ciprian_br ciprian_br buna ziua intentionez sa deschid un pfa sau ii pe codurile 9511+9512 (service calculatoare+gsm) norma de venit cumulata (cele 2 coduri caen) pentru judetul ... (vezi toată discuția)
Pfa nuta_statache nuta_statache As dori sa-mi deschid un PFA. Am 45 ani, si momentan nu lucrez. Care sint taxele, darile, .... ce trebuie sa le platesc dupa infiintarea PFA-ului , unde / ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)