avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariata insarcinata cu CIM determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariata insarcinata cu CIM determinata

Am o salariata angajata cu CIM pe 3 luni, care urmeaza sa expire luna viitoare. M-a anuntat verbal ca este insarcinata (probabil o sa-mi aduca si actele de la medic). Din cate stiu nu sunt obligata sa-i prelungesc CIM-ul; acesta inceteaza de drept. In cazul in care il voi prelungi sunt cumva obligata sa-i fac CIM pe perioada nedeterminata sau ii pot face tot pe determinata-cat imi permite legea? Va rog daca se poate sa-mi argumentati raspunsurile dvs. cu indicarea legilor (articolele), pentru ca eu am cautat si nu am gasit. Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: creeeatza , utilizator 11:27, 8 Martie 2011
Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, dar numai înăuntrul termenului de 24 de luni şi de cel mult două ori consecutiv..

Nu sunteti obligata sa-i schimbati durata c.i.m. in nedeterminata.
Art. 84 C.mun. prevede :
(1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de muncă pe durată determinată, prevăzut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevăzut la art. 82 alin. (1), dacă pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.
.......
daca salariata nu aduce acte doveditoare de la medic precum ca este in saptamana "x" de sarcina (cred ca trebuie sa aibe minim 12 saptamani pt a putea fi luat in considerare) contractul inceteaza de drept
mony23 a scris:

daca salariata nu aduce acte doveditoare de la medic precum ca este in saptamana "x" de sarcina (cred ca trebuie sa aibe minim 12 saptamani pt a putea fi luat in considerare) contractul inceteaza de drept

Chiar daca aduce aceste acte, c.i.m. va inceta de drept daca nu se stabileste prelungirea duratei pentru care a fost incheiat.
1. Ca angajator nu aveti nici o obligatie fata de salariata in cauza chiar daca este gravida.
2. CIM inceteaza de drept la data expirarii sale (art.56j din Codul muncii).
3. Daca va avea certificat medical care incepe inainte de expirarea CIM si continua dupa aceasta respectivul cretificate ste platrit de Casa de Asigurari de Sanatate, asa cum spune OUG 158/2005:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.
Va multumesc mult de tot pentru ajutor!
O zi cat mai buna va doresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata- cm janedoe1 janedoe1 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in lamurirea unei chestiuni. Concret, un salariat cu CIM valabil pana pe data de 06.10.2016 are CM pana pe data de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - contract pe perioada determinata - rog raspuns urgent georgeu georgeu Buna ziua Persoana in cauza este angajata cu contract pe per. determinata. A fost anuntata ca nu i se va mai prelungi contractul de munca. A semnat nota de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim cristiolteanu cristiolteanu Poate angajatorul sa desfaca CIM atita timp cit salariatul este in CM?#-o (vezi toată discuția)