avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune civila decedat !?posibil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune civila decedat !?posibil?

Mama a decedat acum 5 ani ! Inainte de a deceda fiind bolnava de cancer e am luat-o in grija si am stat cu ea prin spitale 1 an de zile . Mam mutat in casa noua mama a vandut apartam ei a impartit banii si ce valori mai avea( nu s-a facut nici un act) , fratele meu a primit mai mult , dar nu conta pt. mine . inainte de a deceda cu o luna fratele meu a luat-o pe mama ,m-am trezit cu proces in numele ei solicitand o parte din bani inapoi - atunci datorita lipsei de procedura nu a avut castig de cauza. mama adecedat . Am scos amandoi certificate de mostenitor separat- nu s-a deschis succesiune de mostenire pt ca u mai era nimic de impartit si nu ne-am mai vazut; Acum, dupa 5 ani am primit o citatie emisa culmea pe 1 aprilie , ( cu acelasi text ca acum 5 ani) in care sunt chemata in judecata de mama mea - care culmea e decedata , e opera fratelui meu care trieste in concubinaj cu o avocata ! Eu nici nu stiu cum sa interpretez sau ce sa fac !? e legala o astfel de actiune ???
Cel mai recent răspuns: liniuta , utilizator 14:39, 24 August 2008
1. Nu poate fi pornită o acţiune de către o persoană decedată, deoarece aceasta nu are calitate procesuală neavând capacitate de exerciţiu, aşa cum nu poate sta în judecată nici în calitate de pârât, din aceleaşi considerente.
2. Este posibil însă ca mama, înainte de a deceda să fi introdus o astfel de acţiune care, ulterior decesului ei, să fie continuată de moştenitorii săi legali.

În varianta 1, veţi invoca excepţia lipsei calităţii procesuale active a mamei decedată la data de ... care, a "promovat" o acţiune (după moarte!) în 2008, caz în care acţiunea va fi respinsă, fără discuţie.
În varianta 2, urmează să vă judecaţi astfel încât este de recomandat să aveţi alături un avocat.;)
Doamna, pe mine nu ma mai mira nimic. Nici macar daca mortul se-apuca de semnat hartii... Dar, totusi, cred ca ar fi mai bine sa mergeti la arhiva instantei si sa studiati acel dosar (eventual sa apelati la o persoana de specialitate)
Eu una nu pricep nimic din cele ce spuneti.
Cum adica nu "s-a deschis" susccesiunea? (apropos - ea se deschide PRIN moarte/pe data mortii) Mai exact vreti sa spuneti ca nu s-ar fi dezbatut succesiunea... dar totusi spuneti ca aveti certificate de mostenitor. Si culmea ca ar fi chiar 2 bucati / 2 "scoase separat"(lucru imposibil) :O. Pai certificatul de mostenitor e actul cu care se finalizeaza dezbaterea mostenirii. :O:-/
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2008
romascanu, moderator
sastalavista a scris:

Mama a decedat acum 5 ani ! inainte de a deceda cu o luna fratele meu a luat-o pe mama ,m-am trezit cu proces in numele ei solicitand o parte din bani inapoi - atunci datorita lipsei de procedura nu a avut castig de cauza. Am scos amandoi certificate de mostenitor separat- nu s-a deschis succesiune de mostenire pt ca u mai era nimic de impartit si nu ne-am mai vazut; Acum, dupa 5 ani am primit o citatie emisa culmea pe 1 aprilie , ( cu acelasi text ca acum 5 ani) in care sunt chemata in judecata de mama mea - care culmea e decedata , e opera fratelui meu care trieste in concubinaj cu o avocata !


Dacă procesul în care mama dv. v-a dat în judecată s-a finalizat definitiv şi irevocabil, acţiunea fiind respinsă, nu mai poate fi deschisă o nouă acţiune de către fratele dv. în numele mamei care, în 2008 era decedată de 5 ani....astfel încât vă rămâne varianta 1 expusă mai sus.
Cum adică aţi obţinut certificate de moştenitor şi dv. şi fratele deşi nu aveaţi nimic de împărţit? Dacă nu era nimic de împărţit la decesul mamei, aceasta nelăsând avere succesorală, succesiunea nu avea de ce să se dezbată şi, în acest caz, nu puteau fi eliberate certificate de moştenitor. Acestea se pot elibera numai dacă se împart bunuri ale defunctei moştenitorilor săi, în caz contrar, notarul învestit cu dezbaterea succesiunii va cita succesibilii din Anexa 1, şi va emite o încheiere prin care va constata că nu există nici un bun de împărţit.
Chiar dacă fratele dv. locuieşte cu o avocată, asta nu înseamnă că are mai multe drepturi decât prevede legea!
Mergeţi la dosar, vedeţi despre ce este vorba, iar dacă nu vă descurcaţi, angajaţi un avocat care să vă lămurească în ceea ce priveşte obiectul cauzei, cine are calitatea de reclamant, temeiul juridic, dându-vă o soluţie concretă. ;)
Trebuie vazut dosarul in care ati primit citatie de catre un avocat.Nu va costa mult.
Cautati un avocat din orasul din care sunteti si apoi puteti reveni aici cu noi informatii precise.
Ceea ce spuneti nu este credibil din punct de vedere juridic.
O alta ipoteza ar fi aceea sa se deschida o actiune cu acelasi obiect in care sa se incerce obtinerea unei alte hotarari judecatoresti.
Va recomand sa consultati un avocat care sa studieze dosarul nou intrucat altfel, e posibil sa cheltuiti mai multi bani pe avocati.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc tuturor, am dat fuga la tribunal, am gasit copia citatiei ,am gasit mai gasit 5-6 foi de vanzare si revanzare, si o precizare ca taxa de timbru , se va achita( o val. destul de mare) se va achita la prima infatisare, sau la depunerea intampinarii,- voi face probabil singura o intampinare,dupa mine pot sa faco intampinare in vederea preg. apararii(in ideea ca atunci cine are chef de glume proasre sa-si plateasca taxa de timbru, si mai vedem apoi) sau pot sugera ca nu exista calitate procesuala daca am inteles bine- deasemeni am cerut dosarul de la vechiul proces care pot sal vad abia peste 2 zile! din pacate citatia avenit doar cu 7 zile inainte de proces si cum intampinarea am inteles ca trebui sa o depun cu 5 zile inainte nu mai am timpul ncesar pt. a vedea solutia procesului de acum 5 ani- deci pana maine trebuie sa fac ceva ! oare ce ?

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala mostenitor neacceptant vyolet vyolet tatal meu a decedat in 2009,iar printr-o actiune oblica banca a deschis proces in urma cu 3 luni impotriva tatalui meu.specific ca am dezbatut mostenirea la ... (vezi toată discuția)
Succesiune marcop marcop Buna ziua, supun atentiei dvs. urmatoarea speta, cu rugamintea de a-mi da un raspuns. In anul 1997 tatal meu a facut cerere de revendicare a 10 ha de teren ... (vezi toată discuția)
Calitatea procesuala, va rog un sfat leusan leusan Este corecta urmatoarea situatie?: Mama mea decedeaza in feb 2010.In mai 2011 se introduce o actiune impotriva ei de catre un prestator de ... (vezi toată discuția)