avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
supun atentiei dvs. urmatoarea speta, cu rugamintea de a-mi da un raspuns.
In anul 1997 tatal meu a facut cerere de revendicare a 10 ha de teren agricol si a unui imobil, care au apartinut parintilor sai. A decedat insa in timpul celei de-a treia infatisari, iar avocatul sau avand imputernicire deplina de a-l reprezenta a lasat sa continue procesul fara a informa instanta ca acesta a decedat. In anul 2002 s-au restituit terenul agricol si imobilul tatalui meu (decedat), sentinta ramanand definitiva si irevocabila. Mama a deschis succesiunea si a intrat in posesia acestora plus a apartamentului proprietate personala a tatalui meu. Eu si fratele meu am renuntat la succesiune in favoarea mamei, urmand ca dupa decesul acesteia averea sa se imparta in mod egal intre noi. Mama a decedat in urma cu an, iar eu si fratele meu am deschis succesiunea la o luna de la decesul acesteia. Fiind unici mostenitori am trecut toate proprietatile pe numele nostru si acum ne trezim, ca suntem actionati in judecata de varul primar al tatalui meu care cere anularea absoluta a actului de punere in posesie a terenului agricol si a imobilului revendicate de tatal meu si a certificatului de mostenitor al mamei! Cere ca dupa anularea acestor acte sa ii revina jumatate din proprietatile revendicate pe motiv ca tatal meu fiind decedat sentinta trebuia suspendata si reintrodusa actiune de revendicare de el ca nepot al bunicilor mei si de mama ca mostenitoare dupa tatal meu. Mentionez ca tata a fost unicul mostenitor al parintilor sai si ca nu a existat niciun testament lasat de acestia,iar varul tatei nu a ridicat vreo pretentie legata de aceasta revendicare atata timp cat parintii nostri au fost in viata. Are dreptul de a cere anularea acestor acte? Dupa atatia ani mai pot fi anulate actele de punere in posesie pentru ca tatal meu a decedat in timpul procesului si instanta nu a fost informata, este normal? Are el calitatea procesuala pentru a ne actiona in judecata chiar daca nu a ridicat pretentii in timpul vietii parintilor nostri? In speranta ca-mi veti da un raspuns, va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
marcop, utilizator
Cel mai recent răspuns: marcop , utilizator 22:58, 27 Mai 2011
Cine a fost parat in procesul tatalui?
Statul a fost parat in proces, revendicarea a fost facuta in baza legii 112/1995. In casa au locuit parintii tatalui meu si unchiul sau (din partea tatalui, au fost trei frati) care nu a fost casatorit si nu a avut urmasi. Varul primar al tatalui meu care ne cheama in judecata este de gradul patru pe linie colaterala. Mi se pare nedrept sa inainteze aceasta actiune in instanta, o calific ca o incercare de furt din averea noastra. Daca m-am facut inteles... va multumesc.
dar cum isi dovedeste calitatea procesual activa acel var al tatalui dvs in proces? are vocatie succesorala la bunurile castigate de tatal dvs prin instanta? din ce relatati nu sunt motive pt a invoca nulitatea absoluta. iar pe nulitatea relativa s-a prescris dreptul material la actiune.
Datorita faptului ca tatal meu a decedat in timpul procesului si totusi decedat fiind i s-au restituit in natura bunurile confiscate, sustine ca actul nu este valabil. Mai spune ca desi tatal meu era unicul mostenitor al parintilor sai, casa si terenul inainte de nationalizare au fost proprietatea lor, avea si el dreptul sa vina la mostenire dupa decesul tatalui meu cu mama mea. Vrea jumatate din bunurile revendicate prin anularea actului si un nou proces. Va multumesc.
Revin cu o intrebare: putem vinde terenul agricol daca exista intentata aceasta actiune in instanta, dar nu s-a judecat, termenul fiind pe 3 octombrie? Mentionez ca din cauza starii de sanatate a sotiei sale, fratele meu are nevoie urgent de o suma mare de bani pe care n-o detine dar o poate avea in urma acestei tranzactii. Va multumesc si astept opiniile dvs.

Alte discuții în legătură

Anulare titlu de proprietate ionut daniel ionut daniel Un titlu de proprietate emis in anul 1994 cu legea 18/1991,pe un teren revendicat de bunica mea poate fi atacat in instanta acum de fratii vitregi ai tatalui ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters362803 ContSters362803 Dorim sa dezbatem mostenirea dupa decesul tatalui nostru. Actele de propietate ale celor doua corpuri de casa sunt: Corp A Certificat de Mostenitor (anul ... (vezi toată discuția)
Mostenire CRISTINA59 CRISTINA59 As vrea sa expun urmatoarea situatie pentru a primi raspunsul care sa ma ajute sa o rezolv : Suntem trei frati,doua fete si un baiat. Fratele este o persoana ... (vezi toată discuția)