avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare titlu de proprietate

Un titlu de proprietate emis in anul 1994 cu legea 18/1991,pe un teren revendicat de bunica mea poate fi atacat in instanta acum de fratii vitregi ai tatalui meu,din prima casatorie a bunicului meu.specific ca bunicul meu a decedat in anul 1958,terenul a fost a parintilor lui.Acum dupa decesul bunicii noastre(a doua sotie a bunicului meu ce a vut un singur fiu pe tatal meu) acum 4 ani,tatal meu a pornit succesiunea dar s-a imbolnavit brusc si a decedat si dansul,mama mea a deschis succesiunea dupa tatal meu si astfel s-a redeschis si succesiunea dupa bunica mea.Acum dupa ce succesiunea s-a terminat,eu cu mama mea am intabulat pe tatal meu si apoi pe noi,am facut dezmembrarea si am intabulat pe fiecare in parte dupa legea succesiunii,a venit un frate vitreg de al tatalui meu care ne-a amenintat ca daca nu impartim terenul restul fratilor vitregi vor cere in instanta anularea titlului.deci e posibil asa ceva dupa atatia ani si credeti ca ar avea castig de cauza?ce ma sfatuti sa fac?si ce repercusiuni as avea daca as vinde terenul.
In primul rand, daca terenul in cauza a apartinut parintilor bunicului dvs, bunica nu prea avea calitatea de a solicita reconstituirea dreptului de proprietate (nu putea mosteni de la socri). Cine a intrat cu terenul in CAP, din moment ce bunicul a decedat in 1958?
Kyandra a scris:

In primul rand, daca terenul in cauza a apartinut parintilor bunicului dvs, bunica nu prea avea calitatea de a solicita reconstituirea dreptului de proprietate (nu putea mosteni de la socri). Cine a intrat cu terenul in CAP, din moment ce bunicul a decedat in 1958?

Ei, cum sa nu aiba? :O Oy-oy-oy!
Daca parintii bunicului au decedat inaintea decesului acestuia din anul 1958, potrivit prev. din legea nr. 319/1944 art. 1 bunica am mostenit 1/4 din masa intregii averi a sotului. Cata vreme legea nu face distinctie intre averea achizita a bunicului si averea mostenita, nici intrerpretul nu o poate face.
Iar declararea nulitatii titlului e doar o sperietoare. Nu e suficient ca dansii sa fie nemultumiti pentru a desfiinta titlul, se mai cer si motive de nulitate, care din ceea ce ati scris nu prea exista.
Trebuiau sa faca si dansii cerere dupa bunicul si atunci problema se discuta de pe alte baze.
Imi cer scuze, dar eu am inteles ca bunicul a decedat in 1958...ori cooperativizarea s-a facut intre anii 1959-1963; deci, ar fi foarte posibil ca, de fapt, socrii sa fi adus terenul in CAP. In acest caz, cum putea solicita sotia fiului predecedat dreptul de proprietate pentru un teren ce a apartinut socrilor ei? (acest drept il puteau avea copiii acelor membri cooperatori, nu si nurorile lor... ).
Daca este vorba de un teren pe care bunicul il primise deja faptic de la parinti (cu rol separat la registrul agricol) si in CAP a intrat sotia lui - bunica initiatorului topicului, tot ea fiind singura persoana care a formulat cererea si a primit terenul in baza legii 18/1991, nu vad ce motive ar putea invoca copiii din prima casatorie a bunicului pentru a declara nulitatea absoluta a titlului de proprietate.
Acesta este motivul pentru care am intrebat cine a intrat cu terenul respectiv in CAP...
chiar daca vor promova actiune in instanta care sa aibe ca obiect anularea titlului de proprietate instanta ii va respinge cererea daca dansul nu a facut cerere la primarie in termenele prevazute expres de legea fondului funciar.
multumesc pentru raspunsuri si revin cu amanunte.Deci dupa ce au decedat socrii bunicii mele nu s-a facut succesiune.Cand s-a facut colectivizarea in CAP ,parintii bunicului meu si bunicul meu erau deja decedati.Bunica mea s-a inscris cu terenul in CAP si a primit inapoi impreuna cu tatal meu atunci fiind minor de la CAP pentru folosinta o cota parte din teren pe fiecare in parte. Apoi in 1994 bunica mea prin legea 18 a revendicat o parte din teren,da nu chiar tot in cazul in care ar vrea sa revendice si fratii vitregi ai tatalui meu,dar ei nu au mai revendicat nimic,niciodata.Iar de vreo 15 ani unul dintre frati a luat titlu de proprietatedin casa bunicii mele si de atunci s-a aflat in posesia lor unde este si acum,iar la decesul bunicii mele au intocmit ei certificatul de deces,si anexa nr 1 prin care s-au declarat ca fiind si ei alaturi de tatal meu ca copiii bunicii mele.In urma studierii actelor de notar,acesta a costatat ca ei nu sunt copii legitimi ai bunicii mele,si l-a chemat numai pe tatal meu pentru succesiune.Intre timp tatal meu s-a imbolnavit si a decedat si neprezentandu-se nimeni la notar in timp de 2 ani,dosarul s-a inchis.Dupa decesul tatalui meu am facut succesiunea si totodata am redeschis si succesiunea dupa bunica mea.iar ei acum vor sa anuleze titlul de proprietate.

Alte discuții în legătură

Succesiune marcop marcop Buna ziua, supun atentiei dvs. urmatoarea speta, cu rugamintea de a-mi da un raspuns. In anul 1997 tatal meu a facut cerere de revendicare a 10 ha de teren ... (vezi toată discuția)
Atacarea titlului de proprietate fanamarius fanamarius Buna ziua mă numesc Marius şi am o problemă : bunicul meu a fost căsătorit de două ori , din prima căsătorie are 5 fete (mama lor a decedat)din a ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui titlu de proprietate ? fanamarius fanamarius Buna ziua mă numesc Marius şi am o problemă : bunicul meu a fost căsătorit de două ori , din prima căsătorie are 5 fete (mama lor a decedat)din a doua ... (vezi toată discuția)