avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... impozit vanzare garsoniera persoana dubla cetatenie
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

impozit vanzare garsoniera persoana dubla cetatenie

Am cetatenie romana si cetatenie franceza, urmeaza sa vand o garsoniera in Romania. Garsoniera a fost inchiriata si impozitul pe venitul din chirie a fost platit in Romania.

Unde trebuie sa platesc impozitul,pe vanzare, in Romania sau in Franta ?
Ce demersuri trebuie sa fac, pentru plata impozitului (sau se ocupa notarul de tot ce trebuie) ?

In afara de impozit trebuie sa platesc si taxe notariale ? Sunt fixe sau negociabile cu notarul ?

Multumesc



Cel mai recent răspuns: gea_b , utilizator 08:52, 8 Martie 2011
Impozitul trebuie platit in romania, din pacate nu va pot aduce ca argument un act normativ anume cu toate ca sunt convins ca exista si probabil alte raspunsuri va vor lamuri in aces sens sunteti un cetatean roman, realizati un venit in romania din transferul dreptului de proprietate (vanzarea) asupra unui imobil (aflat in romania) , veti plati un impozit calculat conform art 77 indice 1 cod fiscal. impozitul se calculeaza, percepe si vireaza mai departe de catre notarul public care instrumenteaza tranzactia.
De obicei, onorariul notarial precum si taxa de intabulare a dreptului de proprietatea in cartea funciara (sistem de publicitate imobiliara) sunt suportate in intregime de cumparator iar vanzatorul plateste doar impozitul aferent vanzarii. Nu exista norme in acest sens (al suportarii onorariului notarial + taxa cf de catre cumparator) este doar o cutuma, "negociabila" dar una logica si de bun simt.
Astfel, vanzatorul trebuie sa plateasca impozitul, chiar daca plateste cumparatorul in locul lui, chitanta trebuie taiata pe numele vanzatorului. Taxele pe care le plateste cumparatorul au un nivel minim obligatoriu stabilit prin lege, in rest notarul poate stabili liber si nelimitat pana la cat urca onorariul, in acest sens, da, onorariul notarial este negociabil, in sensul ca va puteti adresa oricand unui alt notar care sa va ofere o oferta mai buna, pana la minimul legal. Taxa pentru intabularea dreptului de proprietate este fixa, 0.15% pentru persoane fizice, 0.5% pentru persoane juridice.
Multumesc pentru informatii si pentru timpul dumneavoastra

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare Roxanne30 Roxanne30 Buna seara, As dori sa va intreb cam cat ar ajunge un contract vanzare-cumparare facut intre mama-fiica si care ar fi valoarea minima a apartamentului la ... (vezi toată discuția)
Cer sfaturi cumparare apartament! me-alina me-alina care sunt obligatiile mele de cumparator la achizitionarea unui apartament? cer consiliere in legatura cu tot ce ar trebui sa stie un cumparator la ... (vezi toată discuția)
Proceduri pentru perfectarea de acte la un teren nou cumparat valica1 valica1 as dori sa stiu si eu care sunt pasii perfectarii actelor la cumpararea unui teren intravilan de 400 m2,cine plateste(vanzatorul ori cumparatorul) si cam cat ... (vezi toată discuția)