avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita?
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita?

Buna seara,

Parintii mei au doua credite de nevoi personale facute in urma cu 5-6 ani. Ambele sunt fara ipoteca.
Pana anul trecut si-au platit toate ratele la timp nefiind probleme. La sfarsitul anului trecut, tatalui meu i s-a micsorat salariul, iar mama mea a fost data in somaj. Binenteles ca au inceput si probleme cu imposibilitatea platirii ratelor la timp.
Au depus dosar de micsorare a ratei la ambele banci, dar din pacate doar una din banci a fost mai intelegatoare. In perioada septembrie-decembrie dosarul la aceasta banca a fost in lucru pentru micsorare si ratele au fost suspendate. La cealalta banca in schimb, in ultimele 6 luni au platit cand si cand. Acestia au refuzat orice dialog, pastrand ratele ridicate.
Firma de recuperari din partea bancii care nu a dorit solutionarea dosarului ii terorizeaza cu telefoanele, insa apogeul a fost atins acum o saptamana cand, a sunat pe fix acasa si a raspuns mama. Doamna de la recuperari, cu un ton foarte autoritar si profitand de faptul ca mama este in prezent, foarte "moale" a inceput cu amenintari de genul ca este ultima discutie pe cale amiabila, ca se va incepe procedura de executare silita. Apoi a inceput sa o intrebe pe mama ce a facut cu banii, ce si-au cumparat, daca au vreun bun in casa.
Mentionez ca banii nu au fost folositi pentru achizitia vre-unui activ care sa poata fii revandut.
Intrebarile mele sunt:
1. In ce conditii se incep procedurile de executare silita? Brusc, ne trezim cu executorii la usa, sau se trimit instiintari, peste instiintari, te da in judecata, si apoi te executa silit?
2. In ce conditii au voie sa te execute silit? Argumentul ca salariile au fost micsorate, somaj, rata de indatorare a devenit in noile conditii peste cea legala si dovada ca incearca sa fie bun platinici pe cat le permite situatia financiara nu este viabil?
3. Poate sa execute casa silit? Daca da, in ce conditii? In conditiile in care niciunul din credite nu este cu ipoteca, iar valoarea lor insumata nu depaseste 10.000 euro.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2011
DannielaZ, utilizator
Cel mai recent răspuns: gustaw , utilizator 12:29, 9 Martie 2011
In multe cazuri s-a inceput executarea silita imobiliara pentru datorii mai mici de 10.000 de euro.Din moment ce au un titlu executoriu-contractul de credit-vor cere instantei de judecata incuviintarea silita,iar apoi se va trece efectiv la executarea silita.
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2011
andymaurul, utilizator
Da, faptul ca, creditul este fara ipoteca nu inseamna ca bancile nu vor proceda la o executare silita imobiliara.
Ar fi bine sa achitati creditul si sa nu se ajunga la executarea silita.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc pentru raspunsuri. Am inteles cu faptul ca pot executa silit apartamentul.
Dar in ce conditii au voie sa te execute silit? Argumentul ca salariile au fost micsorate, somaj, rata de indatorare a devenit in noile conditii peste cea legala si dovada ca incearca sa fie bun platinici pe cat le permite situatia financiara nu este viabil?
Si cum incepe aceasta executare silita? Brusc sau cu niste etape bine devinite, citatii si instintari preliminare?
Stiu ca solutia cea mai buna e plata creditului dar in cazul de fata, pur si simplu nu se poate fara o recalculare si o reducere a ratei.
In momentul de fata, banca nu mai are nici o solutie pt. parintii d-stra, creditul a fost predat la o firma de recuperarii. Este necesar in momentul de fata sa se achite luna de luna o suma dar nu mai putin de 1/2 din rata pe care o aveati de platit. Firma in momentul cand va vedea ca isi va recupera banii prin platii lunare fixe, nu o sa va mai streseze cu telefoanele si nu vor mai demara actiunea de executare silita.Aveti grija sa achitatii in contul pe care la transmis firma de recuperare prin corespondenta, cel de la banca in care plateati ratele nu mai este viabil.
Argumentul solicitat de d-stra nu este insusit de firma de recuperare, pe dansii ii intereseaza banii, sa ii recupereze cat mai repede.
@DannielaZ

interventie moderator

Va rog frumos, sa stergeti denumirea societatilor implicate in discutie.In acest forum, discutam ideea si nu persoana fizica/juridica.Va multumesc frumos pentru intelegere.

Alte discuții în legătură

Credit restant Mariana_mm Mariana_mm Buna ziua! Am luat un credit de la banca in 2007 si am intarziat cu ratele incepand cu anul 2009. Am anuntat banca ca firma s-a inchis dar nu am vrut sa imi ... (vezi toată discuția)
Executat silit???amenintare din partea unei sc recuperari creante nemuritorul nemuritorul am primit o somatie de plata de la o firma de recuperari creante precizindu-mi ca am avut un credit facut acum 8 ani o descoperire de cont dar in acest moment ... (vezi toată discuția)
Executare silita sofiac sofiac Buna seara Am facut in 2005 un credit de nevoi personale, am platit pana in 2009 cand am intrat in somaj si cum nu am reusit sa scad foarte mult rata cu banca ... (vezi toată discuția)