avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariat necorespunzator locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariat necorespunzator locului de munca

Buna ziua!
Am un salariat angajat din data de 07.03.2011...care de fapt nu corespunde locului de munca...dupa cate zile pot sa-i desfac contractul de munca cu art. 61 lit.d?
Mentionez ca CIM este pe perioada determinata si este luat din somaj.
In cazul lui ...mai trebui sa-i acord preaviz?...si mai poate beneficia in continuare de somaj?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: llumi , utilizator 07:54, 9 Martie 2011
Art. 63
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern*)

ART. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
---------------
Aceasta este reglementarea legala actuala pentru concedierea in temeiul art. 61 lit. d. Procedura este oarecum anevoioasa, avand in vedere faptul ca este necesara si obligatorie evaluarea salariatului dupa cum contractul colectiv aplicabil sau regulamentul intern prevede, propunerea altui loc de munca, solicitarea sprijinului AJOFM, etc.

Mai simplu ar fi daca ati prevazut o perioada de proba in contract, situatie in care concedierea ar fi mult mai simpla, deoarece conform art. 31 alin (4^1), pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti. Daca aveti prevazuta o astfel de perioada de proba si doriti sa emiteti notificarea, sugerez sa o motivati. Abia in noua reglementare, aflata inca in stadiu de asumare a raspunderii, motivarea nu mai este necesara.
multumesc mult pentru raspuns...
in CIM este o perioada de proba de 15 zile calendaristice...in aceste 15 zile calendaristice pot emite o notificare scrisa si in aceeasi zi decizia de incetare?
Daca semneaza de luare la cunostinta, din punctul meu de vedere da.
llumi a scris:

Buna ziua!
Am un salariat angajat din data de 07.03.2011...care de fapt nu corespunde locului de munca...dupa cate zile pot sa-i desfac contractul de munca cu art. 61 lit.d?
Mentionez ca CIM este pe perioada determinata si este luat din somaj.
In cazul lui ...mai trebui sa-i acord preaviz?...si mai poate beneficia in continuare de somaj?

Va multumesc!


Aveti o cale mult mai simpla si anume incetarea in baza art.31 alin.4 ind.1 C.mun. : Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
Daca angajatorul apreciaza ca necorespunzatoare activitatea prestata de salariat, el poate proceda oricand la concedierea acestuia, pe parcursul perioadei de proba, fara preaviz, in temeiul art. 31 alin. (4 ind.1) din Codul muncii.
Daca fac incetarea in baza art.31 al.4 ind.1, mai poate beneficia de somaj (mentionez ca este luat din somaj, pe durata determinata)?

Alte discuții în legătură

Concediere legala viorictin viorictin Care sunt etapele pentru concedierea unui salariat angajat pe durata determinata 3 luni,care s-a dovedit necorespunzator din punct de vedere profesional.Cum sa ... (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in perioada de proba dana13 dana13 Un angajat aflat in perioada de proba, poate fi trimis in somaj, daca i se desfiinteaza postul? In baza carui articol ii inceteaza cim-ul (art 65 alin 1 sau ... (vezi toată discuția)