va supun atentiei o problema pe care nu stiu sa mi-o explic. Suntem 2 frati. Mama a achizitionat un apartament dupa moartea tatalui. Fratele meu s-a casatorit si are casa lui de multi ani si locuieste departe, astfel incat mama s-a gandit sa imi asigure si mie o locuinta dupa moartea ei si in acest sens mi-a facut un contract de intretinere care avea o clauza de intretinere, fireste si una de uzufruct viager. La cativa ani dupa a trebuit sa vindem acea casa si sa ne luam o alta, insa de data aceasta actele s-au facut cu mine in calitate de cumparator si cu mama in calitate de uzufructuar (fara acea clauza de intretinere). La ceva timp de la cumpararea acestei a doua case, cumparatorul primeia i-a cerut mamei sa renunte la clauza de intretinere din primul contract, pentru ca asa ii ceruse banca, asa incat mama mea a dat la notariat o declaratie de renuntare la clauza de intretinere.
Acum, am niste nelamuriri: 1. in prezent mai este valabila acea clauza de intretinere daca in noul contract nu mai apare si daca a si dat acea declaratie de renuntare (valabila pentru banca)? 2. fratele meu, daca va avea pretentii va putea sa atace vreunul dintre cele doua acte? 3. Cum pot face dovada ca numai eu am intretinut-o pe mama toti anii astia? Caci nu m-am obosit pana in prezent sa strang aceste dovezi, adica chitante, mai stiu eu ce...
Va multumesc anticipat pentru orice lamurire in acest caz
Stimate Domn,
Fara a avea pretentia ca voi raspunde in tot si foarte exact la intrebarile Dvs. va pot spune ca:
1. Clauza de intretinere nu mai produce efecte.
2. Atata timp cat fratele poate demonstra ca i s-a incalcat rezerva succesorala el va putea ataca actele in cauza, si va putea cere (daca este indreptatit) partea sa de mostenire.
3. Daca nu va putea face legatura dintre vanzarea de catre mama a primului imobil si cumpararea de catre dumneavoastra a noului imobil - fratele va putea solicita doar ce se afla in masa succesorala la momentul decesului (Doamne fereste!) mamei.
In principiu puteti sta relativ linistit, insa e bine sa va pregatiti si sa consultati un avocat in caz de nedorite probleme. Stiti cum e in Biblie cu intoarcerea fiului risipitor :(
Oricum, va indemn sa fiti un bun fiu si sa va ingrijiti de mama dvs in consecinta!
O zi buna va doresc.
Multumesc. Mama mea oricum va avea parte de tot ce va avea nevoie ca si pana acum, insa vroiam doar sa ma lamuresc cu privire la situatia mea, stiti dvs, just in case. Sper sa nu fie nevoie vreodata sa trebuiasca dovezi de ingrijire caci nu am premeditat asa ceva si in consecinta nu am strans...Ar trebui???
Cea mai buna dovada de intretinere este ca mama locuieste in imobilul proprietatea dvs - dupa cum am inteles. Dovada se mai face si cu martori. Dovada cea mai buna ca fratele nu s-a ingrijit este ca nu este in tara si nici nu poate face dovada vreunui ajutor material. Nu trebuie sa dati nici in "paranoia" sa va apucati sa strangeti chitante de la supermarket...
Ok, ea locuieste cu mine avand uzufruct viager, deci e obligatoriu, dar intrebarea ramane. N-am inteles insa daca primul contract se poate anula si daca da de catre cine si ma gandesc ca in acel caz se poate ataca numai pe clauza de intretinere. Si daca al doilea contract, cel fara clauza de intretinere se poate ataca si pentru ce problema. Intretinerea mamei mai este in acest moment obligatorie pentru mine si se poate anula unul dintre contracte pe aceasta problema? Asta nu inteleg exact. Exemplu: sa presupunem ca fratele va ataca primul act sau ca mama se poate razgandi si va vrea sa faca altceva cu casa actuala. Ce se poate intampla?
Proces
MariusBucur
Buna ziua.Vreau sa va expun problema mea.Eu am avut incheiat cu mama un contract de intretinere in care mama si a pastrat dreptul de uzufruct viager.Mamam mea ... (vezi toată discuția)