avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces

Buna ziua.Vreau sa va expun problema mea.Eu am avut incheiat cu mama un contract de intretinere in care mama si a pastrat dreptul de uzufruct viager.Mamam mea a decedat .Eu am grijit o pe parcursul vietii locuind cu ea in acelasi oras.Fratele meu locuieste in alt oras iar acum are pretentii la apartamentul mamei.Mi a spus ca ma va da in judecata.Eu am chitantele de inmormantare,bonuri cum ia m cumparat mamei unele lucruri,bonuri de la unele investitii pe care le am facut in apartament,bonuri de mancare,de medicamente.Utilitatile mamei toate au fost achitate la zii bine erau pe numele mamei dar sunt achitate la zii am chitantele.Credeti ca fratele meu are sanse de castig?Am investit in toti acesti ani niste bani.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MariusBucur , utilizator 11:11, 17 Februarie 2009
Este un contract de intretinere sau un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si drept de uzufruct viager? Daca este un contract de vanzare-cumparare, teoretic ar putea invoca prezumtia instituita de art. 845 cod civil, dar pretul fiind platit prin prestarea intretinerii veti reusi destul de usor sa faceti dovada ca s-a platit un pret real pe imobil. Sansele de castig sau pierdere depind de foarte multe date, pe care nu avem de unde sa le stim acum.Sub sezerva faptului ca nu cunosc speta ecat din ce ati spus mai sus, imi permit sa va spun ca aveti mai multe sanse decat el sa castigati un eventual proces. Succes!
din cate stiu eu cand se incheie un contract de intretinere se transmite si proprietate imobilului, cu dreptul de a intra in folosinta lui la moartea intretinutului. Acum nu stiu ce ati mai specificat in contract, dar daca nu este un contract de vanzare cumparare si i-a foar afectata rezerva fratelui dumneavoastra sansele sunt minime.
pai e contract de intretinere in care mama si a pastrat dreptul de uzufruct viager a fost asistata in momentul contractului si de un reprezentant al autoritatii tutelare.Mama a fost singura proprietara a apartamentului.Si rezerva aceea cat e?
Sau poate castiga tot apartamentul in instanta desi eu am grijit o pe mama?Notarul la care am facut actele m a sfatuit sa fac un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager si nu unul de vanzare cumparare cu mama ca sincer nu aveam bani sa platesc pretul real si mi a spus ca mai tarziu poate fii considerat un contract fictiv care poate fii atacat de nulitatae.Acesta e un contract de intretinere in care mama si a rezervat dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului. In cei 8 ani de la incheierea contractului am investit atat in ingrijire(mancare, medicamente utilitati,imbracaminte etc) cat si in apartament (centrala,termopane etc pe care le pot dovedi prin chitante) deci nu inteleg de ce ar putea castiga sau la ce se asteapta fratele meu din proces, totusi cat e rezerva si daca se aplica in cazul in care dupa cum am scus contractul este de intretinere cu clauza de uzufruct viager si mama a fost unic proprietar ? Eu m-am ocupat de tot si pe perioada contractului si la inmormantare fratele meu fiind din alta localitate venea rar pe la mama. Intradevar, apartamentul a fost trecut pe numele meu imediat dupa incheierea contractului deci ce spuneti ? Are vre-o sansa stiind toate aceste detalii ? Mai mai aplica problema cu rezerva in cazul meu ? Si daca se aplica, cum e ? Cat e ?
daca defuncta are numai 2 copii atunci imobilul se imparte jumatate-jumatate...acum totul depinde de ce contract exista.
pt. mai multe detalii consultati un avocat din orasul dvs.

av. vasilescu
avokitten a scris:

daca defuncta are numai 2 copii atunci imobilul se imparte jumatate-jumatate...acum totul depinde de ce contract exista.
pt. mai multe detalii consultati un avocat din orasul dvs.

av. vasilescu


Sunteti sigur dnul avocat? Nu cumva codul civil spune ca, avand 2 copii, cotitatea disponibila este de 1/3 din bunuri? Astfel, nu cumva domnul care are contract de intretinere, va primi astfel 2/3 din bun, iar celalalt frate isi va putea reintregi rezerva de 1/3?

Dle Marius Bucur, fratele poate ataca acest contract de intretinere si poate obtine un maxim de 1/3 din valoarea imobilului ( daca acesta este singurul bun ramas de la mama, daca mai snt si alte bunuri, isi poate indestula rezerva succesorala de 1/3 din acele bunuri) daca nu dovediti ca ati prestat intretinere in mod real, puteti dovedi asta cu acte si martori. Daca dovediti, atunci cererea lui va fi respinsa. In plus, daca fratele face actiune aceasta, puteti face o cerere reconventionala prin care cereti sa fie obligat la plata unei jumatati din cheltuielile de inmormantare. Succes!

Alte discuții în legătură

Ce fel de act se poate incheia. riscuri BeSmart BeSmart Buna seara , as aprecia ajutorul dvs. referitor la urmatoarea problema. Suntem 3 frati , as dori ca un imobil , proprietatea mamei mele , sa devina ... (vezi toată discuția)
Donatie sa contract de v/c annes3 annes3 buna ziua - am si eu o rugaminte la dvs cine ma poate ajuta cu un sfat. urmeaza sa ma casatoresc si mama mea vrea sa-mi lase casa sub o forma in care sa nu ... (vezi toată discuția)
Actul de vanzare -cumparare cu uzufruct mariusbt1 mariusbt1 sunt 4 frati,[3 surori si 1 frate]iar mama lor a vandut cu uzufruct apartamentul de 3 camere uneia din surori care locuieste cu ea .ceilalti copii mai pot ... (vezi toată discuția)