avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce fel de act se poate incheia. Riscuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce fel de act se poate incheia. Riscuri

Buna seara , as aprecia ajutorul dvs. referitor la urmatoarea problema.
Suntem 3 frati , as dori ca un imobil , proprietatea mamei mele , sa devina proprietatea mea. Tin sa precizez ca ceilalti 2 frati sunt de acord.( cel putin pentru moment ). Care ar fi cea mai buna solutie , cea mai putin costisitoare si cea mai sigura. As dori sa stiu car ar putea sa dureze si cam cat ar costa o astfel de operatiune. Va multumesc anticipat si va doresc un paste fericit !
Cel mai recent răspuns: BeSmart , utilizator 14:03, 4 Mai 2013
Act de renuntare la succesiune din partea celor doi frati.
Tin sa precizez ca mama este in viata , asadar se poate pune problema unei renuntari din partea fratilor la o viitoare mostenire? Alte pareri daca mai are si altcineva , multumesc.
Pactul asupra unei mosteniri nedeschise este interzis. Mostenirea se deschide prin moarte. Mama dvs este in viata! Fiind singura proprietara a bunului imobil poate dispune de acesta in timpul vietii dupa cum doreste. Pentru ca mai aveti frati exista mai multe variante de acte.
1. Contract de vanzare cumparare simplu fara clauza in care pretul sa fie sincer real serios , adica suma de bani cu titlu de pret sa se poate verifica ca mama dvs a primit o! Eventual transfer bancar.
2. Contract de vanzare cumparare cu clauza fie de uzufruct viager, fie intretinere , fie ambele, caz in care trebuie ca fratii dvs sa fie trecuti in act ca declaranti ca sunt de acord si consmit la instrainarea facuta de mama catre dvs si nu au nicio pretentie, aceasta declaratie poate fi facuta si dupa semnarea contractului insa stiti vorba aia ce e in mana nu I minciuna.
3. Contract de donatie cu scutire de raport daca nu dati bani si daca mama dvs poate gratifica pe ceilalalti doi frati cu alte bunuri sau sume de bani aproximativ de valoare egala cu imobilul donat catre dvs.
4. Contract de intretinere, in schimbul intretinerii pe care dvs o veti presta catre mama dvs aceasta va va transmite dreptul de proprietate asupra aparamentului. Este Bine ca fratii dvs sa vina si aici declaranti in act, sa pastrati evidenta cheltuielilor facute cu intretinerea mamei (hrana, haine, medicamente, ingrijiri medicale si cand o veni Vremea cheltuielile de inmormantare).
Sfatul meu este ca daca nu dati niciun pret incheiati contract de intretinere sau donatia de la punctul 3 daca mama mai are alte bunuri sau sume de bani cu care sa I gratifice si pe ceilalalti doi. Sau varianta a doua numai daca fratii sunt de acord sa declare in contract ce v am spus.

Altceva orice ati incheia daca nu este oglindit raportul juridic real poate fi atacat de frati la decesul mamei ca fiind donatie , de ex contract de vanzare cumparare fara pret, contract de vanzare cump cu clauze fara frati declaranti in aceste contracte, donatie fara a gratifica pe ceilalti chiar scutita de raport, vor fi supuse reductiunii pt cota ce li se incalca din rezerva succesorala, ei fiind alaturi de dvs mostenitori rezervatari.
La fel se va intampla si in cazul in care mama dvs ar intocmi un testament.
Costurile sunt destul de scumpe si tin de valoarea imobilului care se evalueaza dupa grila de expertiza imobiliara notariala .
La vanzare cu sau fara clauza, intretinere se percepe si impozit. La donatie nu se percepe impozit. Testamentul este cel mai ieftin, insa nu este recomandat asa cum v am zis.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
ContSters250994, utilizator
Va multumesc mult pentru informatii ! Un paste fericit!
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)
Proprietar nutica.r nutica.r fratele meu este casatorit de 8 ani si locuiesc in casa mamei noastre pe care a dobindito prin mostenire.sotia fratelui meu insista sa le dea acte,pe acest ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)