avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietar

fratele meu este casatorit de 8 ani si locuiesc in casa mamei noastre pe care a dobindito prin mostenire.sotia fratelui meu insista sa le dea acte,pe acest motiv se cearta iar acum aplecat de la el.cum sa procedeze mama mea sa ii dea acte fara ca ea sa nu aiva dreptul in caz de divort.mentionez ca sintem 2 frati iar eu nu am pretentie multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:46, 30 Octombrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Pentru ca sotia sa nu aiba drept in caz de divort trebui facuta o donatie cu uzufruct viager
BODEALEX a scris:

Art. 953. - Moştenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice
decedate către una sau mai multe persoane în fiinţă.


Deocamdata n-a murit nimeni, este vorba despre transmiterea proprietatii intre vii... Donatia catre fratele dvs. (cu sau fara vreo clauza in favoarea mamei) este actul prin care fratele devine proprietar fara ca sotia lui sa aiba drept de proprietate asupra imobilului in cauza.
Mama mea a fost pusa (sau ea poate ca nici nu a stiut) intr-o situatie similara.

De aceea eu iti voi da un altfel de raspuns fara sa te trimit la vreo prevedere legala:
Sa isi pastreze bunurile.

Pe scurt, si un exemplu:
Noi, cei patru frati am fost in relatii excelente. La moartea tatalui meu (in 1992) cam aceleasi pretentii le-a avut si cumnata mea (care locuia cu mama) , dar fara vreo amneintare cu...plecarea. Eu fiind al treilea, la deschiderea succesiunii, notarul m-a intrebat pe mine mai intai. Fara sa ne consultam cu privire la impartire, dar gandindu-ma la viitorul mamei mele i-am spus : Las, impropriu zis, totul in favoarea mamei mele. Acelasi raspuns a fost dat si de ceilalti frati ai mei.
Din nefericire acum 4 ani fratele meu, care locuia cu mama mea a decedat. Pierderea fiului a fost atat de dureroasa incat si scumpa mea mama s-a dus la ceruri, acum 2 ani. Bunul Dumnezeu sa-i ierte!
Urmare a succesiunii dupa mama mea, cumnata mea nu a mai primit nimic, ci cele doua fiice ale ei pentru ca noi cei trei frati am considerat ca asa este omeneste.
Inteleg ca mama are dreptul de proprietate asupra imobilului, drept dobandit prin mostenire, iar fratele si sotia locuiau in acel imobil ca tolerati.
Daca mama doreste sa-i lase casa fratelui dv. iar dv. nu aveti nicio pretentie, o poate face prin:
- contract de vanzare, cu plata efectiva a pretului (nu cred ca este cazul...),
- contract de donatie, la care dv. sa dati o declaratie autentica privitoare la acordul vizand donatia,
- contract de intretinere, prin care mama sa-si pastreze dreptul de uzufruct asupra casei pe durata vietii sale, cu obligarea fratelui de a suporta si cheltuielile de inmormantare ale mamei;
- testament, care insa poate fi revocat oricand de testator si, de asemenea, poate fi atacat de catre dv., dupa moartea mamei cand acesta isi va putea produce efectele.

Recomand un contract de intretinere, astfel ca si mama va fi asigurata pe timpul vietii. In acest caz, cum fratele este casatorit, de preferat este ca mama sa incheie doar cu fratele acest contract mentionand in mod expres ca bunul transmis astfel va avea caracterul unui bun propriu al fiului sau si nu intra in comunitatea de bunuri a sotilor, iar sotia acestuia sa dea o declaratie prin care va arata ca este de acord cu incheierea acestui contract cu clauzele mentionate. ;)

Alte discuții în legătură

Sfat juridic mamon mamon Buna seara!Dupa moartea tatalui,eu si sora mea am cedat partea noastra de mostenire(casa parinteasca) fratelui,cu conditia sa aiba grija de mama.Actul este cu ... (vezi toată discuția)
Trecerea bunurilor de la parinti la copii in timpul vietii peters peters Suntem doi frati la parinti iar fratele meu isi doreste partea de mostenire, parintii fiind inca in viata. Cum credeti ca ar fi cel mai intelept de procedat, ... (vezi toată discuția)
Testament sau contyract de vanzare-cumparare cu uzufruct robert333 robert333 speta pe scurt: eu, fratele meu ,tata si mama stateam intr-o casa care era inpartita in cote egale intre tata si fratele lui(50-50%)jumatate de casa statea ... (vezi toată discuția)