avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trecerea bunurilor de la parinti la copii in timpul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trecerea bunurilor de la parinti la copii in timpul vietii

Suntem doi frati la parinti iar fratele meu isi doreste partea de mostenire, parintii fiind inca in viata. Cum credeti ca ar fi cel mai intelept de procedat, care ar fi calea, act de donatie sau de vanzare cumparare? Ma intereseaza daca , fratele meu fiind casatorit, la un eventual divort, in cazul actului de vanzare cumparare nu trebuie sa imparta cu actuala lui sotie...
Ce alte variante ar mai exista pentru rezolvarea problemei?
Cu multumiri anticipate,
Peters
Cel mai recent răspuns: peters , utilizator 15:28, 16 August 2010
exista institutia partajului de ascedent.
Daca face act de vanzare cumparare, acesta fiind casatorit, cert este ca va deveni bun comun, dobandit in timpul casatoriei, al ambilor soti. (Dar, trebuie sa existe si dovada ca au platiti bunul cumparat - chitanta, in cazul in care actul de v. c. va fi atacat in instanta de cineva).
Si actul de donatie se poate ataca.
Daca ar face act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, acesta nu va putea fi reziliat decat de partile care il incheie, pai precis de catre persoana intretinuta, in cazul in care intretinatorul nu-si indeplineste obligatiile de intretinere.
IN cazul in care fratele si sotia sa, se vor desparti, are drept si cumnata din averea trecuta in contract, proportional cu perioada in care a prestat intretinererea, ori in natura, ori in sume de bani.
va multumesc doamnelor, inteleg din cele scrise ca forma cea mai convenabila ar fi tot actul de donatie. In actul de donatie poate exista o clauza de intretinere a parintilor pe timpul vietii de catre amandoi fratii?
da
contractul de donatie este incompatibil cu o astfel de clauza-intretinerea.

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Moștenire proprietate ebogdan2014 ebogdan2014 Bună ziua. Părinții mei au dobândit în timpul căsătoriei lor un apartament. Eu mai am un frate. La un moment dat ei au divorțat, și nu au făcut ... (vezi toată discuția)
In caz de divort... brachma brachma va rog, am o nelamurire! parintii mei vor sa mi faca acte de vinzare cumparare cu clauza de intretinere, pt casa si teren. in cazul in care eu divortez, aceste ... (vezi toată discuția)