avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trecerea bunurilor de la parinti la copii in timpul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trecerea bunurilor de la parinti la copii in timpul vietii

Suntem doi frati la parinti iar fratele meu isi doreste partea de mostenire, parintii fiind inca in viata. Cum credeti ca ar fi cel mai intelept de procedat, care ar fi calea, act de donatie sau de vanzare cumparare? Ma intereseaza daca , fratele meu fiind casatorit, la un eventual divort, in cazul actului de vanzare cumparare nu trebuie sa imparta cu actuala lui sotie...
Ce alte variante ar mai exista pentru rezolvarea problemei?
Cu multumiri anticipate,
Peters
Cel mai recent răspuns: peters , utilizator 15:28, 16 August 2010
nu m-ati inteles....E vorba de o casa cu trei nivele plus terenul aferent. Aceasta casa ar trebui impartita egal si gasita o solutie legala deoarece parintii traiesc chiar la parterul casei. Eu nu locuiesc acolo pt ca am apartamentul meu, dar fratele meu locuieste pe un etaj. Eu l-as lasa sa gaseasca solutia "ideala", doar ca fiind casatorit de curand inca nu-si pune problema unui eventual divort sau partaj, de preferat ar fi sa nu fie cazul, dar eu, trecut fiind prin amandoua, mi-as lua masuri de siguranta chiar si pt el !!!
bine asta schimba datele problemei.
pentru a ii instraina fratelui dvs etajul, parintii trebuie sa faca intai un act de dezmembrare al acestei constructii.
Ar trebui sa lasati situatia asa cum este..
Era bine daca actul de donatie sa fi fost facut inainte de casatoria fratelui, doar pentru el si nu prea mai erau discutii la o eventuala despartire.
Sa locuiasca la etajul respectiv, in proprietatea parintilor.. ca nu ii da nimeni afara.
La o eventuala despartire, ea ar avea pretentii doar in cazul in care participa la unele lucrari de imbunatatiri ale etajului respectiv, impreuna cu sotul ei. Nimic mai mult.
Asa,deci,dupa decesul parintilor , doar dv si fratele, deveniti mostenitori de drept.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
ContSters122901, utilizator
Fratele dvs. poate doar sa-si doreasca partea de mostenire de la parinti, dar nu poate sa o si primeasca pt. ca nu se stie cine va deceda primul parintele sau copilul.
Sunt foarte multe cazuri in care parintele il mosteneste pe copil asa ca art 965 Cod. civil prevede
Art. 965

........
Nu se poate face renuntare la o succesiune ce nu este deschisa, nici nu se pot face invoiri asupra unei astfel de succesiuni, chiar de s-ar da consimtamintul celui a carui succesiune este in chestiune. (C. civ. 702, 821, 1526).
Parintii dvs. pot sa vanda fratelui cat doresc (vorbim de cota indiviza) si ce doresc (vorbim de bunuri individual determinate), dar contractul de v-c sa indeplineasca toate conditiile cerute de lege pt. transmiterea dr. de proprietate a bunul respectiv. Intr-o asemenea situatie, bunul va fi impartit cu sotia fratelui dvs. in cazul unui eventual divort.
Daca fratele dvs. va primii bunuri de la parinti prin donatie, nu va mai avea dreptul sotia, dar puteti emite dvs. unele pretentii in cazul in care prin donatia facuta v-a fost incalcata rezerva succesorala( dar asta numai dupa deschiderea succesiunii, decesul parintilor).
Daca donatia va fi facuta cu scutire de raport puteti cere reductiunea numai in caz de incalcare a rezervei succesorale, daca donatia va fi facuta fara scutire de raport puteti cere raportarea donatiei indiferent daca v-a fost incalcata rezerva ori nu. Donatiile facuta fara scutire de raport, sunt considerate ca fiind doar avansuri asupra mostenirii, fiecare mostenitor urmand a lua din mostenire atat cat prevede legea, fara a se tine seama de donatia respectiva(donatia va fi adusa scriptic la masa succesorala)X-(
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
MULTUMESC MULT PT. AMABILITATE !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Moștenire proprietate ebogdan2014 ebogdan2014 Bună ziua. Părinții mei au dobândit în timpul căsătoriei lor un apartament. Eu mai am un frate. La un moment dat ei au divorțat, și nu au făcut ... (vezi toată discuția)
In caz de divort... brachma brachma va rog, am o nelamurire! parintii mei vor sa mi faca acte de vinzare cumparare cu clauza de intretinere, pt casa si teren. in cazul in care eu divortez, aceste ... (vezi toată discuția)