speta pe scurt: eu, fratele meu ,tata si mama stateam intr-o casa care era inpartita in cote egale intre tata si fratele lui(50-50%)jumatate de casa statea nelocuita si nu o folosea nimeni.iar noi locuiam in cealalta jumatate tata, mama si 2 copii.. dupa ce a murit tata se face succesiunea , unde copii(deja majori) renunta la partea lor din casa in favoarea mamei. apoi eu cumpar jumateatea de imobil de la unchiul meu si in momentul de fata casa este 50% pe numele meu si 50% pe mama. mentionez ca mama sta cu mine si fratele meu e plecat. verbal a renuntat la orice pretentii asupra casei.dar cu cumnata mea e alta treaba si eu cu mama vrem se ne asiguram... intrebarea este:daca mama face testament in care ami lasa mie partea ei de casa..va putea fi atacat acel testament? s-au varianta mai sigura ar fi un contract de vanzare cumparare cu uzufruct intre mine si mama ? care e varianta cu care nimeni nu va mai putea pretinde ceva cota din casa dupa moartea mamei?
Buna ziua,
Cea mai sigura este varianta cu contractul de vanzare-cumparare.
Prin testament nu poate sa va lase tot, deoarece fratele dvs. fiind descendent direct, nu i se poate incalca rezerva succesorala legala, chiar daca testatorul prin testament doreste acest lucru.
In ce priveste cumnata (sotia fratelui dvs. ) aceasta nu are niciun drept asupra mostenirii ce va ramane de pe urma mamei dvs.
Faceti contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager sau cu clauza de intretinere.
Fratele dvs, in calitate de descendent, nu poate fi exheredat(dezmostenit) prin testament decat in limita a 1/2 din ceea ce i s-ar cuveni legal, fiind moștenitor rezervatar.
Masa succesorala
marian1969tm
buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest ... (vezi toată discuția)