avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masa succesorala

buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest bun il am in cota de 1/2 cladire si 1/2 teren,cealalta cota din imobil si teren revenind fostei concubine,fiind totodata mama copilului.De 6 ani ma aflu intr-o alta relatie din care am un alt copil,si care nu a-s dori sa fie mostenitor la proprietatea respectiva.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 21:00, 4 Mai 2017
M-ati pierdut, sincera sa fiu. Ar fi bine sa explicate cu cuvintele dvs. ce anume intgelegeti dvs. prin testament cu uzufruct viager, ca sa nu ne dam cu parerea aiurea. Apoi, incercati sa reluati problema: nu vreti sa mosteneasca copilul concubinei, ci un alt copil? Nu sunteti clar.
deci am 2 copii din 2 relatii ,si doresc sa las proprietatea mea doar primului copil .ce act ar trebui sa fac?
Ultima modificare: Marți, 2 Mai 2017
marian1969tm, utilizator
sa inteleg ca nu exista raspuns......
Nu exista testament cu uzufruct viager.
Testamentul, ca act juridic este o dispozitie pentru cauza de moarte, deci isi produce efectele numai dupa decesul dvs.
Pe timpul cat sunteti in viata, oricum bunurile raman ale dvs.
Pe de alta parte, nu v-as recomanda un testament, pentru ca mai aveti un copil, care e mostenitor rezervatar. Adica legea ii confera dreptul la o cota de 1/4, chiar impotriva vointei dvs., manifestata prin testamente sau donatii.
Puteti sa inchieiati un contract de vanzare cumparare pe cota de 1/2 din imobil, insa copilul cumparator va trebui sa va achite efectiv pretul.
Vanzarea sa fie fara nici o clauza si sa se faca dovada platii.
Altfel, actul se considera a fi donatie deghizata si este supus reductiunii pana la satisfacerea rezervei succesorale a celuilalt copil.
Exista raspunsuri pentru orice, doar ca nu dormim in fata calculatorului.

Referitor la intrebarea dvs, trebuie sa aveti in vedere ca in nicio circumstanta, nu veti putea vreodata sa va dezmosteniti total un descendent. Legea le stabileste asa-numita rezerva succesorala, peste care testatorul nu are cum sa treaca. Rezerva este de jumatate din ceea ce in mod normal un descendent ar fi mostenit daca nu ar fi fost exheredat.
Deci, din jumatatea dvs. de casa si de teren aflate in proprietate proprie, (pornim de la premiza ca NU aveti alte bunuri, ptr ca daca aveti, averea dvs. intreaga se imparte), in mod normal, fiii dvs. ar mosteni 50/50, raportat la ceea ce ramane dupa ce sotia dvs. isi ia partea de mostenire (de 1/4) (asta daca aveti sotie; concubina nu se "pune").

Daca doriti sa mosteneasca casa si terenul doar copilul din relatia cu fosta concubina, puteti proceda astfel:

- fie intocmiti un testament prin care fiul pe care doriti sa-l dezmosteniti (adica sa nu beneficieze de drepturile sale legale) primeste un legat care valoric este mai mic decat cota lui legala de mostenire, insa un pic mai mare ca rezerva (nu ii incalca rezerva succesorala); in aceasta situatie, codul civil spune ca mostenitorul care cumuleaza atat calitatea de mostenitor legal, cat si pe cea de legatar, daca din testament rezulta intentia clara a testatorului de a-i diminua cota de mostenitor legal, NU poate opta decat ca legatar. Adica, daca vrea sa mosteneasca ceva, trebuie sa accepte legatul instituit prin testament.
Exemplu: daca nu sunteti casatorit, (adica excludem sotia ca ar fi mostenitoare), lasati prin testament fiului care nu doriti sa mosteneasca o cota de 1/4 si un pic, (1/4 fiind rezerva) ptr ca restul de 3/4 fara un pic sa revina fiului vizat de dvs. Astfel, nu se mai imparte 1/2 la 1/2, iar fiul dezmostenit nu poate decat sa accepte ori sa renunte la legat. Iar fiul dvs. cu fosta concubina va mosteni in final 1/2 mamei sale si 3/4 fara un pic de la dvs.
Uzufructul viager - daca doriti sa il instituiti - il veti acorda fostei concubine, pentru ca niciunul din fiii dvs. sa nu poata intra in posesie pe durata vietii acesteia. Iar, la moartea fostei concubine, fiul acesteia ii va achita o sulta fratelui sau.

- faceti un partaj de ascendent inca din timpul vietii dvs; adica, va impartiti toate bunurile avandu-i in vedere pe toti mostenitorii dvs, fara a le incalca insa rezerva succesorala.

Eu asa vad problema. Oricum, va recomand sa mergeti la un notar. Si, nu uitati, nu puteti scapa de rezerva succesorala.

Alte discuții în legătură

Probleme cu concubinul apartament pe numele meu, concubinul vrea ... georgetteivonna georgetteivonna Probleme cu concubinul Apartament pe numele meu, concubinul vrea sa fie sigur ca daca mor eu inainte, fiica mea nu-l da afara din casa. Ce ma sfatuiti sa ... (vezi toată discuția)
Testament pentru folosinta apartamentului de catre concubin eli68 eli68 Buna ziua. Am un apartament si o masina. Am cunoscut o persoana cu care traiesc in concubinaj. Ne-am inteles ca daca voi deceda va ramane in apartament. Eu nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament ... Khaine Khaine Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament primit prin donatie(mama are uzufruct viager) dar nu se foloseste de el,am si o sora care este la ... (vezi toată discuția)