avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune casa parinteasca

Buna ziua,

Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta.

Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din pacate.

Suntem doi frati. Dupa ce se face succesiunea parintilor in mod normal impartirea este de 50-50% dar fratelui meu i-au cumparat parintii o garsoniera confort 1 direct pe numele lui dupa ce a vandut mama casa bunicii (a mamei ei).

El era student atunci (nu poate justifica faptul ca a avut el banii sa plateasca), dar totusi acum el insista sa primeasca 50% din casa parinteasca (apartament 3 camere) cu toate ca el si-a primit deja o parte substantiala iar eu nu am primit nimic.

Intrebarea este daca se pune la socoteala garsoniera pe care a primit-o deja sau nu. In cazul in care el refuza sa recunoasca garsoniera primita (el zice ca nu conteaza), trebuie sa ajungem in instanta pentru impartirea corecta?

Mie nu mi se pare corect sa impartim 50-50 din moment ce el deja a primit o garsoniera cu suprafata jumatate din cea a apartamentului parintesc.

Astept un raspuns si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 09:45, 29 Septembrie 2014
Până urmează, tatal are 50%+ 1/3 din 50 % a manei, iar voi aveti doar câte 1/3 di 50% de la mamă. Trebuie vorbit cu tatat si numai el mai poate face dreptate , dupa moartea sa , prin testament.
gigi47 a scris:

Până urmează, tatal are 50%+ 1/3 din 50 % a manei, iar voi aveti doar câte 1/3 di 50% de la mamă. Trebuie vorbit cu tatat si numai el mai poate face dreptate , dupa moartea sa , prin testament.


Dar de ce tatal sa nu faca dreptate (dupa cum va exprimati) cat inca traieste ???? Daca tot il sfatuiti sa faca un act notarial , cat inca tatal traieste, de ce sa faca testament si nu un act de vanzare cumparare?????
Testamentul poate fi atacat daca se incalca rezerva succesorala a mostenitorului.

Daca tatal nu face vanzarea partii sale acum, dupa decesul sau apartamentul se va imparti frateste, jumatate si jumatate.
Din ce am auzit de la un notar (care nu a explicat foarte bine din pacate), nu se mai poate face act de vanzare cumparare din moment ce nu mai traiesc amandoi.

Imparteala frateasca nu este deloc dreapta, pentru ca el deja a primit o garsoniera cu spatiu jumatate cat cel al apartamentul iar eu nu am primit nimic. Atunci cand se va face imparteala el o sa aibe unde sa stea dar eu nu, o sa fiu pe drumuri - ceea ce nu e deloc corect.

In plus, mai mult eu am grija de tata, el gasind diverse scuze si bagandu-ma pe mine la inaintare.

Ce pot face pentru a fi imparteala mai corecta si sa nu fiu defavorizat?

PS: Mentionez ca succesiunea dupa moartea mamei nu s-a facut inca, nu stiu daca este o problema acest lucru.
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2014
Tarheb, utilizator
Probabil se ajunge la proces. E o donatie ascunsa si poate fi atacata. Daca tatal mai traieste il puteti ruga sa faca un testament in care sa mentioneze ca fratele si-a primit o cota din mostenire prin donatie si doreste ca totul sa fie impartit frateste. Discutati cu un notar cum ar trebui sa sune testamentul. Punteti inregistra declaratiile fratelui si ale tatalui si apoi sa le prezentati la proces.
Este dreptul dvs. de a va simti defavorizat de cum au considerat parintii dvs. sa procedeze cu fratele dvs.
Dar, este dreptul parintilor , al fiecarei persoane , sa dispuna cum doreste de bunurile proprii, in timpul vietii , adica sa le doneze , vanda , sa cumpere , orice, oricui doreste , daca doreste. Mai ales ca garsoniera pt. fratele dvs. spuneti ca a fost cumparata din banii proveniti din vanzarea unei mosteniri, deci era un bun propriu, al mamei. a fost alegerea mamei . Nu este normal si nici corect sa-i cereti tatalui "sa faca dreptate" , adica sa-l stresati si sa-l puneti in situatii tensionate , doar pt. ca dvs. nu va puteti multumi cu cota la care aveti dreptul. Puteti ajunge in instanta cu problema dvs si atunci veti avea rezolvarea .
Fratele dvs. are dreptate cand spune ca "nu se pune" , si ca are drept la 1/2 ( dupa decesul tatalui) garsoniera fiind cumparata pe numele lui direct . Poate ca l-au recompensat pt. ca era student/ e o supozitie , dar ma limitez la atat.

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme. buna seara, tatal meu a decedat de zece ... atinas atinas Succesiune cu probleme. Buna seara, Tatal meu a decedat de zece ani si la succesiune trebuia dezbatuta urmatoarea masa succesorala; un apartament ... (vezi toată discuția)