avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poprire concediu de odihna Va rog ajutati-ma cu un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poprire concediu de odihna Va rog ajutati-ma cu un raspuns

Buna ziua,

Am lucrat in cadrul unei firme pana acum cateva saptamani. Timp de 1 an am avut o poprire pe salariu de 33 % si mi se aplica doar la venitul net. Urmeaza ca luna aceasta sa iau lichidarea aferenta unei jumatati de luni lucrate + concediul de odihna neefectuat. Am fost sunat de la banca azi si mi s-a spus ca a luat legatura la angajator si mi se va retine din acea perioada lucrata ( mi se pare normal) + retinere (poprire) si pe zilele de concediu.
As dori sa stiu daca este legal acest lucru pentru a sti ce sa discut la angajator,pentru ca daca tac din gura ei vor face cum vor,si sunt intr-o situatie mai dificila financiar iar acea remuneratie aferenta concediului de odihna ramas m-ar ajuta.:((

Va multumesc mult pentru ajutor!
O dupa-amiaza placuta!
Cel mai recent răspuns: vicentiu.gurlui , utilizator 17:34, 9 Martie 2011
Am gasit in codul muncii adnotat urmatoarele aspecte:
TITLUL III - Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAPITOLUL 3 - Concediile
SECTIUNEA 1 - Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor
Art. 139. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă]
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Ma ajuta acest lucru?
Este valabil?
Va rog din suflet cine are un raspuns sa mi-l ofere ! Am mare nevoie de ajutorul vostru urgent!

Va multumesc anticipat!
ref: Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Raspuns: NU. Este vorba de dreptul tau de a-ti efectua zilele de concediu si nu de indemnizatia cuvenita. Poprirea se pune pe venitul NET, nu conteaza cum s-a ajuns la el (CO, CM, prime,...etc).
Aveti mai jos prevederile art. 409 coroborat cu art. 452 din Codul de Procedura Civila care va va lamuri cu privire la intrebarile dvs.

Art. 409 - (1) Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;

b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5) Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.

(6) Sumele reţinute potrivit alin. (1) - (4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.

(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

Art. 452 - (1) Sunt supuse executării silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.

(2) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:

a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;

b) sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanţări primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;

c) sumele necesare plăţii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data înfiinţării popririi.
In primul rand multumesc de raspuns,dar cu siguranta asupra CM nu se pune poprire
Art. 409 Cod Procedura Civila 4 ) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

Astept si alte rapunsuri va rog!

Va multumesc!


Alte discuții în legătură

Poprire cheltuieli de judecata mihai.iuha mihai.iuha Stimati utilizatori rog o indrumare, Se poate bloca un cont la banca de catre execut. judecatoresc. Acest cont este pensia pe caz de boala si indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Poprire flavius2011 flavius2011 Buna ziua, Am primit la unitate o instiintare de la un executor judecatoresc pentru infiintarea popririi pe salariului unui angajat. I-am infiintat poprirea ... (vezi toată discuția)
Executare silita alex35 alex35 In cazul unei executari silite,executorul judecatoresc are dreptul sa mi blocheze conturile din banca? Mentionez ca unul din conturi este de credit iar ... (vezi toată discuția)