Art. 452
Sunt supuse executării silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanţări primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele necesare plăţii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data înfiinţării popririi.
Art. 409 Cod procedura civila
Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;
b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii.
Prin urmare, nici pensia de invaliditate si nici indemnizatia de handicap nu poate fi urmarita pe calea executarii silite in nicio situatie.
Impotriva executarii silite trebuie sa faceti contestatie la executare in termen de 15 zile de la comunicarea privind infiintarea popririi, potrivit dispozitiilor art.399 si 401 Cod procedura civila.
Impotriva executarii silite trebuie sa faceti contestatie la executare in termen de 15 zile de la comunicarea privind infiintarea popririi, potrivit dispozitiilor art.399 si 401 Cod procedura civila.
MII DE SCUZE PENTRU INSISTARE .
Unde trebuie sa fac contestatie
La judecatorie sau la executorul judecatoresc.
Multumesc.
La judecatorie. Trebuie de asemenea sa platiti o taxa judiciara de timbru de 198 lei si timbru judiciar de 3 lei. In contestatie cereti si suspendarea executarii silite pana la solutionarea irevocabila.
Daca nu puteti achita contravaloarea taxei de timbru, puteti face cerere de scutire in temeiul OUG nr.51/2008.