avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... poprire
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

poprire

Buna ziua,
Am primit la unitate o instiintare de la un executor judecatoresc pentru infiintarea popririi pe salariului unui angajat.
I-am infiintat poprirea pe 1/3 din venitul net.
Acum am mai primit de la inca o banca o instiintare.
Poprirea totala, pe ambele credite poate depasi 1/3 din salariul net?
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 12:23, 5 Decembrie 2012
In acest caz, daca e vorba de o poprire ceruta de un executor bancar, poprirea va fi pe 1/2 din venitul lunar net.

Aveti mai jos articolele de lege care privesc cuantumul popririi. Sunati la executori ca sa discutati si cu dansii, sa va lamureasca cat din acel 1/2 transferati catre un executor si cat catre celalalt.

Art. 409 - (1) Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;

b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5) Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.

(6) Sumele reţinute potrivit alin. (1) - (4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562 şi următoarele.


Art. 410 - Este nulă orice urmărire sau cesiune făcută cu încălcarea dispoziţiilor prezentei secţiuni.
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Ok, am sa discut cu dansii.
Alta problema:
Am primit de la administratia finantelor publice o adresa de infiintare poprire pentru o persoana, care a fost angajata a unitatii si in prezent nu mai este. Poprirea se refera la diferente de impozit anual de regularizat din 2010 pana in 2012.
Acestei persoane ii platesc trimestrial niste sume reprezentand drepturi salariale recalculate potrivit legii 221/2008 pentru o anumita perioada (31,10,2008 - 31,03,2009) pentru care exista hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Daca nu mai este angajata unitatii noastre pot sa-i retin 1/3 din suma care i-o platesc in fiecare trimestru?
Conform Art. 452 Cod de procedura civila - (1) Sunt supuse executării silite prin poprire sumele de bani (..) datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.

Avand in vedere ca va incadrati in cetagoria "o a treia persoana", eu consider ca ar trebui sa fie poprite sumele de bani pe care i le datorati.

Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Multumesc de raspunsuri.
Revin la primul caz, una dintre instiintari vine de la un executor judecatoresc, insa cealalta vine chiar din partea bancii, si ne solicita sa infiintam poprirea in baza adeverintei de salariu pe care i-am eliberat-o, si in care ne-am obligat sa-i retinem in caz de neplata.
Buna ziua din nou,

A doua instiintare vine in mod direct din partea bancii, adica semnata de un director ori de cineva de la juridic, nu din partea unui executor bancar? Sau din partea bancii ca creditor, prin executorul lor bancar?

Cum adica prin adeverinta v-ati obligat sa ii retineti din salariu in caz de neplata? Nu am mai intalnit situatia, astfel ca eu as zice ca cel mai bine ar fi sa aratati documentele unui avocat, e greu sa iti dai cu parerea pe un document pe care nu l-ati citit.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere salar si poprire salar alexandraoana alexandraoana Buna dimineata. Am urmatoarea nelamurire: Un salariat are o retinere din salariu (care NU este poprire infiintata de executor judecatoresc). Acum este ... (vezi toată discuția)
Poprire cont bancar Vata ion Vata ion Bună ziua. Am primit înștiințare ca a fost pusa poprire pe contul bancar. Ma puteți lămuri va rog de ce au fost retrase toate sumele din cont atâta timp ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! sunt pensionar de boala grad iii cu pensie de 800 ... adriannairda adriannairda Buna ziua ! Sunt pensionar de boala grad III cu pensie de 800 ron pe luna pe care o ridic de pe card. Am o poprire impusa de executor judecatoresc in urma unui ... (vezi toată discuția)