avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere salar si poprire salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere salar si poprire salar

Buna dimineata. Am urmatoarea nelamurire:
Un salariat are o retinere din salariu (care NU este poprire infiintata de executor judecatoresc). Acum este infiintata pentru salariat si o poprire de la executor judecatoresc. Cum trebuie calculate acestea doua avand in vedere faptul ca nu exista decat o singura poprire? Se retine, cumulat, o treime sau o jumatate din salariu sau cum? Ce articol, aliniat, punct din lege trebuie aplicat in acest caz?
In alta ordine de idei, daca o persoana are o poprire pe salariu, legea spune ca trebuie sa se retina pana la o treime. Ce inseamna "pana la"? Se poate stabili si mai putin de o treime? cum se stabileste exact?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alexandraoana , utilizator 07:58, 27 Iunie 2014
Codul de procedura civila dispune:
Art. 728: Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b)pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
.....

Daca legea prevede ca veniturile pot fi urmarite "pana la o treime" , atunci, pe cale de consecinta, se poate retine un procent mai mic de 1/3 din salariul net.
1. Adica pot sa ii retin jumatate din salariu pentru ambele sume (retinere+poprire)? Art. 728 se refera doar la popririle infiintate de catre executorii judecatoresti sau si la alte tipuri de retineri, in general? "Indiferent de natura creantelor" asta inseamna, ca nu se refera doar la popriri infiintate de catre executori judecatoresti?
2. Am inteles ca "pana la" poate inseamna si un procent mai mic de 1/3 din venit. Nelamurirea este cum se stabileste suma. Daca, de exemplu, 1/3 inseamna 500 lei, cine stabileste ca se poate retine, de exemplu, 450 lei sau 300 lei sau 500 lei?
Multumesc!
Popririle se fac numai in baza unui titlu executoriu. Prin urmare, numai daca exista asa ceva se pot face retineri.

Intr-adevar, legea spune ca pana la1/3, insa in practica uzitata se foloseste procentul maxim privind retinerea -1/3.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire din salariu mirela1977 mirela1977 Daca un angajat are o poprire de la un executor judecatoresc si apare alta poprire de la alt executor ce suma se retine din salariu? (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu, angajat cu 2 ore/zi patriciaadina patriciaadina Buna ziua. Am un angajat cu o norma de 2 ore/ zi , salariul brut de 265 lei , venit net 221 lei . Am primit adresa de infiintare a popririi pentru el. As dori ... (vezi toată discuția)
Poprire carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Daca este vorba despre infiintarea unei popriri in baza unei adrese primita de la Taxe si impozite ( o amenda de circulatie ) suma care se va retine este 1/3 ... (vezi toată discuția)