avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Parintii mei s au despartit in '96. In sent. de divort scrie ca tatal meu este obligat la plata pensiei alimentare, insa nu mi a dat nici un ban. Ar trebui sa il actionez din nou in judecata? Pot sa cer pensie alimentara retroactiv?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:45, 9 Martie 2011
Neplata pensei de intretinere cu rea credinta, timp de doua luni consecutiv inseamna infractiune(abandon de familie).
Daca nu doriti sa faceti o plangere penala pentru abandon de familie, puteti introduce personal in instanta o actiune de majorare pensie de intretinere, daca aveti peste 18 ani. Pensia se acorda de la data introducerii actiunii.
nu se justifica o plangere penala introdusa dupa 15 ani.
daca aveti mai putin de 26 de ani si urmati cursuri de zi, puteti sa-l actionati in judecata pt plata pensie. veti primi cu data introducerii cererii, nu retroactiv.
puteti recupera prin executare silita pensia pe ultimii 3 ani, daca nu s-a prescris dreptul la actiune. ( daca in hotarare scrie ca trebuie sa va plateasca pana la 18 ani si dvs ati implinit 21, nu mai puteti recupera vreun ban)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Divort,pensie, alocatie miky3110 miky3110 Buna seara. As dori sa aflu daca in timpul unui proces pentru custodia unui copil in varsta de 5 ani aflat la mama, tatal poate sa refuze plata alocatiei pe ... (vezi toată discuția)
Prescriptia pentru neplata pensiei alimentare teo2304 teo2304 buna ziua, as vrea daca se poate informatii privind prescriptia pentru neplata pensiei alimentare Este cazul unei cunostinte care in timpul facultatii a avut ... (vezi toată discuția)