avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contractul de comodat se inregistreaza obligatoriu la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contractul de comodat se inregistreaza obligatoriu la fisc?

buna ziua,
am o curiozitate!
contractul de comodat e obligatoriu de inregistrat la fisc?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: SorelX , utilizator 16:37, 21 Martie 2014
nu, acesta nu se declara la finante
contractul de comodat fiind folisinta gratuita nu intereseaza fiscul, doar cel de inchiriere tb depus si inregis
Comodatul fiind esentialmente gratuit nu este necesara inregistrarea lui "la fisc".
Daca este vorba despre un spatiu cu destinatie de sediu social, atunci trebuie inregistrat conf Ordinului 2112/2010 la organul fiscal.

La cererea de inregistrare a documentului care atesta dr. de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social se ataseaza actul doveditor al dr. de folosinta, in cazul nostru fiind contr. de comodat.
Atentie, nu vorbim numai de inregistrarea locatorului ca platitor de impozit pe venitul din chirii.

Legea 31/1990:

Art. 17 - (3) La înmatricularea societăţii comerciale şi la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerţului:

a) documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripţie se situează imobilul cu destinaţie de sediu social;

b) un certificat emis de organul fiscal prevăzut la lit. a), care certifică faptul că pentru imobilul cu destinaţie de sediu social nu a fost înregistrat un alt document ce atestă cedarea dreptului de folosinţă asupra aceluiaşi imobil, cu titlu oneros sau gratuit, ori existenţa altor contracte prin care s-a cedat dreptul de folosinţă asupra aceluiaşi imobil, după caz;


E vorba de orice titlu care confera folosinta asupra spatiului ce serveste ca sediu, deci inclusiv comodatul.

De la ONRC Bucuresti din Piata Muncii mi s-a dat o lista cu acte necesare unde aparea: citez: "contract de comodat (inregistrat la Administratia Finantelor Publice)"

Aiureli!

Am fost la ANAF Bucuresti de pe ROMA - mai avea putin si doamna imi radea in fata! Cred ca abia s-a abtinut!

Deci nu se inregistreaza nimic la ANAF! Ca poate cei de la ONRC transmit mai departe... aflu mai incolo!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada sediu social Marcel Mihalache Marcel Mihalache Am inteles ca dupa ultimele modificari la legea 31, contractul de comodat nu mai este acceptat la ORC ca dovada spatiu, ci numai contract de inchiriere ... (vezi toată discuția)
Comodat sediu infiintare firma pe site onrc inregistrat la fisc!! ContSters14976 ContSters14976 Salutare, se pare ca in ultima vreme, daca am lipsit de la ONRC au aparut reguli noi. Am constatat pe siteul lor in lista cu actele necesare la constituire ... (vezi toată discuția)
Schimbare sediu caprice caprice Buna s la ONRC eara, ce fel de acte sunt necesare pt schimbarea sediului social a unei societati? (vezi toată discuția)