Buna seara. Am o mare problema asa ca as fi profund recunoscator daca m-ar putea ajuta cineva cat de repede posibil. As vrea sa stiu daca o suma reprezentand "sprijin financiar acordat de stat" prin intermediul APIA pentru un PFA care se ocupa cu producerea de plante ornamentale se ia in calcul la (intra in) cifra de afaceri la care se raporteaza plafonul de 35.000euro pentru trecerea la TVA. De asemenea m-ar interesa in mod explicit (mai pentru profani) trimiterile la actele normative care reglementeaza. Multumesc!
Cifra de afaceri netă se calculează prin însumarea veniturilor rezultate din livrările de bunuri şi prestările de servicii şi alte venituri din exploatare, mai puţin reducerile comerciale acordate clienţilor.
Pentru PFA sprijinul financiar reprezinta venituri si se include in cifra de afaceri
Eu consider că acest sprijin nu se include în calculul plafonului de 35.000 euro, deoarece legea este clară in acest sens, la art. 152, alin. (2) din Codul Fiscal:
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situaţia prevăzută la alin. (7) şi (7^1), a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi a celor scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale[...]
După cum se poate observa, numai livrările de bunuri şi prestările de servicii pot fi luate în calcul.
Buna seara. Eu am deschis subiectul si tot eu va voi raspunde. Acum controlul s-a incheiat iar referitor la subiect s-au mentionat urmatoarele:
Citez - "Mentionam ca in suma de 125000 lei inregistrate ca venituri de contribuabil, suma de 11000 lei reprezinta veniturile incasate ca sprijin financiar de la APIA, ramanand venituri din activitatea de baza suma de 114000lei".
Ca urmare, nu s-a retinut obligativitatea de a trece la TVA. Ca o mentiune personala pot spune (deoarece exprimarea de mai sus mi se pare simplista, neexplicita - din care poti trage doar concluzia - neinregistrabil TVA insa nu poti distinge si cauza) ca pe siteul MF am gasit pe un forum ceva legat de diferenta intre "subventie" - care se reflecta in pret de vanzare - deci in VENITURI din activitate (se acorda in unitate de timp pentru cantitate exacta de produse etc) si "sprijin financiar' care reprezinta un suport pentru CHELTUIELILE firmei/PFA-ului.
Cred ca asta este explicatia. Daca cineva doreste mai multe detalii, pot cauta si furniza link la cerere. Succes tuturor!
d-le draga,
acum eu stiu ca ati rassuflat oarecum usurat pentru ca nu ati fost obligat sa va inregistrati ca platitor de tva de catre organul de control.
insa nu puteti veni acum si spune ca raspunsurile gasite pe un forum sunt infailibile si ca "tot dvs. raspundeti la intrebare"
raspunsul la intrebare, cu toata lipsa de modestie, cred ca l-am postat eu mai sus si este un extras din legea nr. 571/2003 privind codul fiscal, lege ce guverneaza toate discutiile legate de tva.
va recomand sa-l cititi cu atentie si sa reflectati asupra lui.
Cu parere de rau, dar nu ati raspuns la nimic! De fapt ati raspuns ca un functionar de ghiseu care atunci cand il intrebi "cum trebuie sa procedez in situatia X in care ma aflu?" raspunde prompt "conform legii!" lasandu-te cu ochii in soare. Asa ca, v-ati dat doar o parere nu ati raspuns la ce am intrebat. Cititi mai sus si alte pareri sau pe alte forumuri si o sa constatati ca nimeni nu poate trage nici o concluzie. Este foarte simplu sa citesti din legea 571, insa nu si sa tragi o concluzie exacta! Daca tot sunteti atat de autosuficient si stapan pe cunostintele dvs., poate indicati unde in legea si articolele mentionate de dvs se face distinctia intre "subventie" si "sprijin financiar" - ceea ce pe mine ma interesa in mod deosebit cand am deschis subiectul. In concluzie va spun ca adaugirea mea care v-a inflamat orgoliile nu are decat unicul scop de a ajuta si pe altii aflati intr-o situatie identica. Sa stie raspunsul exact (punctul de vedere al reprezentantilor ANAF - care ne sunt opozabili tuturor!), nu interpretari sau trimiteri la articole ambigue din lege. Sanatate!