avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Tva achizitii comunitare
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Tva achizitii comunitare

buna ziua,

am un PFA in doneniul agricol, cod caen 0161 , activitati auxiliare ptr. productia vegetala . Dupa lupte seculare in care am incercat sa accesez multdoritele fonduri europene , am renuntat ,si am ajuns la concluzia ca daca vreau sa mai exist trebuie sa achizitionez un tractor agricol si ceva utilaje din Europa.
Asa ca am mers la Administratia Financiara sa devin platitor de TVA. si a fiu inscris in REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI(R.O.I.)

In ziua respectiva impreuna cu inspectorul coordonator am constatat ca trebuia sa devin platitor de TVA. cu aproximativ 1 an in urma. Asta din cauza ca nu am luat in consideratie si ajutoarele date de APIA. Suma ce trebuia sa intre in cifra de afaceri.
Am fost trimis mai sus (adica la judet) unde si cei de la forul superior au confirmat faptul ca sunt ,sau ar trebui sa fiu platitor de TVA..
Am fost trimis inapoi , la A.F.P. de unde apartin .
Acestia ,banuiesc ca trebuiau sa intocmeasca unele formalitati, in loc sa ma inregistrat ca platitor de TVA. in baza art 153 C.F.

( ART. 153 Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA

(1) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumită în continuare înregistrare normală în scopuri de taxă, după cum urmează:

a) înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni, în următoarele cazuri:

1. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru întreprinderile mici;

2. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

b) dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care a atins sau a depăşit acest plafon;

c) dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

d) dacă efectuează operaţiuni scutite de taxă şi optează pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3)

(8) În cazul în care o persoană este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA, în conformitate cu prevederile alin. (1), (2), (4) sau (5), şi nu solicită înregistrarea, organele fiscale competente vor înregistra persoana respectivă din oficiu.)


Acestia , din necunoastere ,din neglizenta ,mi-au dat un cod fiscal numai ptr. achizitii intracomunitare in baza art. 153^1, articol care ,zic eu ca PUNE O CONDITIE CLARA anume:
ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care

NU AU OBLIGATIA SA SE INREGISTREZE CONFORM ART. 153

şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

La doua luni in urma unui control financiar ,mi sa impus plata TVA aferent achizitiei (adica tractor si plug agricol) + PENALIZARI SI ACCESORII aferente, deoarece achizitia depasea 10 000 de euro.

Consider ca prin nepasarea , functionarilor publici ,am fost prejudiciat,deoarece nu pot deduce acest TVA. , nu pot deduce valoarea acestor utilaje din profitul PFA-ului , nu pot deduce cheltuielile cu aceste utilaje .
Stau si ma intreb cum cred acesti birocrati ca poti face productie agricola fara sa investesti nimic, ptr. ca toamna cer cate cereale ai predat.

AS DORI PAREREA UNOR SPECIALISTI SA-MI CANFIRME DACA AM SAU NU DREPTATE ,deoarece raspunsul la contestatia mea facuta catre ANAF ,nu recunosc ca au gresit. si de aceea as dori sa ma adresez justitiei
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 20:31, 3 Iunie 2013
Potrivit 152 Cod fiscal:

ART. 152 Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici

(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa, în situaţia persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile, sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi a celor scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia următoarelor:

a) livrările de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă;

b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).


Precizez ca plafonul de 65.000 euro este valabil de la 01.07.2012, iar pana la 30.06.2012 era de 35.000 euro, acestea plafoane la se calculeaza la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării.

Potrivit art 137 Cod fiscal:

(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită din:

a) pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), din tot ceea ce constituie contrapartida obţinută sau care urmează a fi obţinută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de preţul acestor operaţiuni;

.....
Norme:

18. (1) Potrivit art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, subvenţiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul comunitar sau de la bugetul asigurărilor sociale de stat, legate direct de preţul bunurilor livrate şi/sau al serviciilor prestate, se includ în baza de impozitare. Exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată pentru aceste subvenţii intervine la data încasării lor de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul comunitar sau de la bugetul asigurărilor sociale de stat. Se consideră că subvenţia este legată direct de preţ dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) subvenţia este concret determinabilă în preţul bunurilor şi/sau al serviciilor, respectiv este stabilită pe unitatea de măsură a bunurilor livrate şi/sau a serviciilor prestate, în sume absolute sau procentual;

b) cumpărătorii trebuie să beneficieze de subvenţia acordată furnizorului/prestatorului, în sensul că preţul bunurilor/serviciilor achiziţionate de aceştia trebuie să fie mai mic decât preţul la care aceleaşi produse/servicii s-ar vinde/presta în absenţa subvenţiei.

(2) Nu se cuprind în baza de impozitare a taxei subvenţiile sau alocaţiile primite de la bugetul de stat, de la bugetele locale, de la bugetul comunitar sau de la bugetul asigurărilor sociale de stat, care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1), respectiv subvenţiile care sunt acordate pentru atingerea unor parametri de calitate, subvenţiile acordate pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situaţii similare.



Deci nu stiu ce ajutoare ati primit de la APIA dar daca sunt subvenţiil direct legate de preţul acestor operaţiuni, atunci se includ in plafon.

Daca tractorul este cu valoare peste 10.000 euro, adica 34.000 lei atunci trebuia sa va inregistrati si in registrul intracomunitar, pentru ca trebuia sa va inregistrati si ca platitor de TVA.

Eu va sfatuiesc sa va adresati unui expert contabil sau avocat pt a vedea daca nu se poate contesta totusi, in baza situatiei concrete.



Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie 392a scorus69 scorus69 Buna seara am un srl microantreprindere care in 2013 are cifra de afaceri 252 000 ron. trebuie sa depun 392 A?multumesc (vezi toată discuția)
Tva vera36 vera36 am o intreprindere individuala si nu stiu daca trebuie sa ma declar platitor de tva. am emis facturi in valoare de 300 000 si am incasat de 190 000 sunt sau ... (vezi toată discuția)
Vector fiscal- firma noua bvr bvr Buna dimineata! Expun si eu problema mea. Stiu ca este mai complicat dar, daca cine ar putea sa-mi raspunda ar fi extraordinar. Trebui sa ajut pe cineva sa ... (vezi toată discuția)