avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... instanta competenta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

instanta competenta

Exista vreo modificare recenta in ceea ce priveste recuperarea datoriilor la asociatia de proprietari pe cale judecatoreasca? Aici ma refer la instanta competenta sa solutioneze cauza.

Azi o doamna jurista dorind sa depuna o cerere la tribunal/judecatorie a fost indrumata spre Finante sa depuna respectiva actionare in instanta pentru recuperarea datoriilor. Care este suportul legal?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:07, 29 Mai 2008
ca regula generala, e competenta instanta din raza de domiciliu a paratului cu anumite conditii. a se vedea primele 10 articole din Codul de Procedura.

nu s-a schimbat nimic de curand in procedura. dar si explicatia Dvs. este cam simplista.

probabil ca o fi fost vreo spetza mai ciudata/atipica si s-a speriat grefiera...
E tot ceea ce mi s-a relatat, de aceea am scris doar atat...

Va multumesc pentru raspuns.

Ideea e ca jurista a mers la tribunal ori judecatorie sa depuna o actionare in instanta a unei persoane pentru recuperarea datoriilor la asociatia de proprietari, si respectiva jurista pretinde ca a fost trimisa sa depuna dosarul... la Finante! Asa s-a exprimat ea cand s-a prezentat la Serviciul de Relatii cu Asociatiile de Proprietari pentru a relata cele intamplate. Colegii de la Serviciul de Relatii cu Asociatiile de Proprietari au sunat la D.G.F.P. pentru a cere lamuriri, dar toti juristii institutiei erau antrenati in pregatirile pentru alegeri.

Si ne gandeam ca au aparut recent ceva modificari care ne-au scapat, serviciul nostru neavand atributii legate de instantele judecatoresti...

p.s. M-am uitat si eu azi peste Codul de procedura civila, in forma sa actualizata, si nu am gasit nimic care sa justifice cele relatate de jurista trimisa cu dosarul la... Finante!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2008
ContSters14496, utilizator
Competenta de judecata a instantelor judecatoresti este prevazuta in Codul de procedura civila, precum si in alte legi speciale.
In speta, in prima instanta, judecatoria este competenta de a judeca, procesele şi cererile în materie civilă al căror obiect are o valoare de pana la 5 miliarde lei , iar Tribunalul procesele şi cererile în materie civilă al căror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei.
Teritorial competenta este instanta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul paratul.

elis a scris:

Competenta de judecata a instantelor judecatoresti este prevazuta in Codul de procedura civila, precum si in alte legi speciale.
In speta, in prima instanta, judecatoria este competenta de a judeca, procesele şi cererile în materie civilă al căror obiect are o valoare de pana la 5 miliarde lei , iar Tribunalul procesele şi cererile în materie civilă al căror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei.
Teritorial competenta este instanta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul paratul.

Exista si varianta ca judecatorul de serviciu sa fi inteles gresit obiectul dosarului, si sa fi crezut ca este vorba despre inregistrarea unei Asociatii de proprietari.
Eu nu cred asta. E diferenta mare intre inregistrarea unei Asociatii de proprietari si actiune in pretentii.

Trimiteti actiunea prin posta.

Alte discuții în legătură

Unde depun actiunea? goldfish goldfish am de recuperat despagubiri pt. un imobil cumparat in baza legii 112/1995 de la stat. pe cine chem in judecata ca parati? numai pe min. de finante??? estimez ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala in procedura somatiei de plata camely07 camely07 Va rog sa-mi spuneti care este competenta materiala a procedurii somatiei de plata, care a fost introdusa datorita nerespectarii clauzelor din cadrul unui ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala dacmoto dacmoto In cazul in care in baza cim s-a incheiat un pr-vb de predare-primire bunuri, ulterior cim a incet, iar salariatul refuza sa preda bunurile primite in baza ... (vezi toată discuția)