avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... am sau nu dreptul de autor?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

am sau nu dreptul de autor?

Salutare tuturor,

Intrebarea mea este legata de aspectele legale ce intervin in situatia pe care am descris-o mai jos.

O aplicatie soft dezvoltata de catre un angajat, in afara atributiilor si responsabilitatilor ce revin job-ului ocupat, fara a folosi resurse apartinand firmei si in afara orelor de program, aplicatie care datorita avantajelor pe care le aduce celorlalti angajati (economie de timp si efort cantitativ de munca, usurinta in folosire, eliminarea erorilor prin automatizarea metodelor de lucru) si implicit firmei, ar urma sa fie utilizata frecvent in productie, apartine firmei incepand din momentul in care este instalata pe calculatoarele ei (indiferent ca se face doar o demonstratie, se testeaza sau se implementeaza in productie), sau apartine in continuare numai angajatului? Poate autorul sa paroleze, sa acorde drepturi de rulare altor angajati, sa puna date de expirare a acestor drepturi, pentru a se asigura ca este rulata intotdeauna ultima versiune a aplicatiei si numai de catre persoanele care si-au insusit in prealabil instructiunile de utilizare a programului si nu de catre orice angajat care isi poate copia si rula aplicatia pe calculatorul local, folosind-o intreband colegii sau pe baza propriei intelegeri, cu riscul insa, de a scoate si livra rezultatele gresit, nerespectand specificatiile aplicatiei?

Mentionez ca in regulamentul intern al firmei exista urmatoarea prevedere legata de dreptul de proprietate intelectuala:
"Those who contribute their copyrighted materials to the Company shall retain copyright ownership of their original work, while at the same time granting the Company and all implementers of Company specifications full rights to revise, modify, and create derivative works based on that original work, under the Company’s own copyright."

Totusi, din cate inteleg eu, prevederea legala pe care se bazeaza aceasta clauza prin care firma preia dreptul de proprietate asupra contributiei creative a angajatului (ex. program pentru calculator), se refera doar la cazul in care angajatul a dezvoltat soft-ul respectiv in exercitarea atributiilor de serviciu sau dupa instructiunile angajatorului si nu independent de orice obligatie fata de firma.

Astept cu nerabdare comentariile voastre.

Peter
Cel mai recent răspuns: t-eugen , utilizator 11:07, 9 Noiembrie 2008
Implementarea unui soft nou intro firma, apare la propunerea celui care la conceput si cu acceptul firmei sau la cererea firmei si constructia unui doritor pe baza unui angajament bilateral ce presupune responsabilitati.

Acest angajament poate fi verbal cum banuiesc ca este cazul la dvs. sau scris printrun contract cu clauze clare.
In vechime oamenii "bateau palma" la o activitate comuna si ramanea asa cum au stabilit ca intelegeau bine ce avea fiecare de facut. Acum scriem maculatura sa clarificam lucrurile si apoi bibliorafturi sa descalcim cine cu ce si cat a pacalit pe celalalt.

Daca angajamentul este verbal firma cu siguranta a considerat efortul depus un gest de loialitate suplimentara si probabil va urma in mod firesc daca aplicatia este reusita, o premiere, o crestere de salariu sau o avansare. Daca nu va fi asa fiti in viitor mai atent la angajamentele lucrative si la consecintele lor.

Daca sunteti dinamic in conceptie soft legalizati-va ca PFA si contractati direct asemenea aplicatii.

Sunt sigur ca solutia poate fi vanduta de dvs. direct altor firme fara ca firma la care lucrati sa aiba o opozitie. Nici nu ar fi etic ( daca nu plateste ) nici nu cred ca poate ( banuiesc ca ati introdus chei personale de blocare acces in "inima" soft-ului.
Ar fi bine de stiut daca aplicatia dezvoltata de dvs poate fi folosita de orice firma de specialitate, sau este exclusiv destinata firmei la care lucreaza. Daca poate fi folosita de orice firma si ii este benefica, atunci inregistrati-o la ORDA in registrul programelor pentru calculator si sunteti considerat autor si aveti taote drepturie ce decurg de aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de folosire al domeniului Bogdan V Bogdan V Buna ziua, Daca firma are un domeniu www rezervat pe un an de zile prin plata facturii catre firma de hosting, este posibil ca o firma straina, din China de ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de trademark infringement in cazul unui website RazvanR RazvanR Buna ziua, Am o intrebare ceva mai complexa legata de posibile procese de trademark infringement in cazul unui website hostat pe server din SUA. O scura ... (vezi toată discuția)
Charta traducatorului elena138 elena138 Are cineva textul Chartei Traducatorului (aprobată de Congresul de la Dubrovnik din 1963,şi modificată la Oslo, la 9 iulie 1994)? Multumiri anticipate! (vezi toată discuția)