avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... protectia muncii si medicina muncii pt asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

protectia muncii si medicina muncii pt asociatie

am si eu o intrebare: cum procedati cu protectia muncii i medicina muncii la asociatiile de proprietari ?

in plus registrul unic de control este obligatoriu ?
Cel mai recent răspuns: teo30967 , utilizator 17:54, 13 Martie 2011
Pentru care categorie de angajati ai asociatiei de proprietari,aveti interesul pentru protectia muncii?
In principiu pentru toti. Daca se intampla ceva (fereasca!), atunci angajatorul este vinovat ca nu a luat toate masurile, bla,bla, bla...
Intrebarea este buna si gasesc ca ar trebui sa o discutam la modul celk mai serios. Ce va pot spune acum este ca o colega chiar a fost atentionata pe aceasta tema de catre ITM, care asa cum am mai spus si cu alte ocazii au f. multe prerogative mai ales in ceea ce priveste controlul si inspectia muncii, au totul la indemana sa ne arda ori de cate ori au ocazia.
Din cate stiu, prin toate localitatile sunt persoane fizice sau juridice atestate care se ocupa cu instruirea si intocmirea Fiselor de PM si PSI. Cred ca sunt asemenea persoane si in ceea ce priveste medicina muncii - in policlinici. Avand in vedere ca am lucrat o mare perioada de timp la resurse umane, la angajarea persoanalului la asociata noastra, am solicitat si obtinut o adeverinta de la medicul de familie ca respectivul este sanatos si ca poate efectua munca de femeie de servici, presedinte, contabil, in rest Dumnezeu cu mila si nu stiu daca ajunge!
Pe langa sediile ITM-urilor sau in librarii se gasesc 3 carnetele (fise):
- Dosar medical nr.....(acesta poate fi gasit si la cabinetele de medicina muncii)
- Fisa individuala de instrictaj privind protectia muncii
- Fisa individuala de instructaj P.S.I.
Pentru fiecare angajat cumparati cate un set de carnetele (3 bucati).
Cu "Dosarul medical..." trimiteti angajatul, sau mai bine zis viitorul angajat, la un medic de medicina muncii. Medicul isi face treaba, consemneaza starea de santate, semneaza , parafeaza, stabileste apoi periodicitatea controlului... Costa in jur de 25 lei.
La angajare trebuie efectuat instructajul angajatului in ce priveste protectia muncii si normele PSI. In functie de pregatirea presedintelui, a unui membru al comitetului, a administratorului, puteti face dumneavoastra acest instructaj sau apelati, asa cum s-a spus mai sus la persoane atestate in acest scop.
Cei priceputi din conducerea asociatiei (care au studii, calificare, experienta, atestare din alte locuri de munca...) trebuie sa citeasca in aceste carnetele unde sunt indicate chiar si actele normative ce trebuiesc prelucrate cu angajatii. Mai pot cauta legislatia si pe internet. Oricum trebuie sa faca o prelucrare a prevederilor legale cu noii angajati si sa consemneze intr-un proces verbal ca s-au prelucrat cu domnul Ionescu si/sau d-na Ioneasca la data de..., urmatoarele: legea..., normele....,...conform fisei postului pentru fiecare.
Acestea se consemneaza in PV dar si in aceste carnetele pe randurile si coloanele alocate unde semneaza atat angajatul cat si persoana care a efectuat instructajul.
La angajare aceast instructaj dureaza 8 ore iar din 6 in 6 luni cate 2 ore. De fiecare data se consemneaza in carnetele.
Pastrati aceste fise la sediul asociatiei, in dosarul fiecarui angajat, alaturi de contractul de munca, fisa postului, copii ale altor documente solicitate la angajare pentru a fi usor de prezentat la un eventual control al "organelor".
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
Adriantot, moderator
Săptămâna asta m-am lovit și eu de problema asta, când am dat de fișele individuale de instructaj completate doar cu numele celor două femei de serviciu.

Cum nu am găsit nimic în topicul ”lipicios” am luat internetul la puricat constatând, d-le adriantot că nu este chiar simplu. La fiecare loc de muncă trebuiesc evaluate riscurile și stabilite norme specifice de protecția muncii iar instructajul va cuprinde norme generale și norme specifice. Ar fi simplu dacă le-ar avea cineva să le posteze dar oricum ele mai trebuiesc adaptate.

În principiu ar trebui stabilite zonele cu risc, pe categorii (mă refer aici doar la femeia de serviciu): risc de alunecare (suprafață udă, gheață, scări), risc de tăiere/ înțepare (geamuri, burlane de tablă), risc biologic ?(ghena de gunoi). Apoi, pentru fiecare risc în parte stabilite regulile ce trebuiesc respectate și echipamentul de protecție adecvat. Vorbim în principiu, desigur :D

Eu nu am timp acum dar voi încerca să încropesc câte ceva și voi posta. Deocamdată iată două link-uri, ceea ce va trebui să adaptez eu:
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
silviu_n, utilizator
va multumesc pt raspunsuri in concluzie trebuie sa ne ocupam si de treaba asta !

in plus am aflat ca registrul unic de control este obligatoriu .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru angajare in asociatia de proprietari 1956 1956 la asociatia de propietari sint doi angajati ce acte ale angajatilor trebuie sa prezinti daca ai un control de la ITM? (vezi toată discuția)
Instructaj ssm si psi RuxandraLarisa RuxandraLarisa este obligatoriu ca efectuarea instructajului sa fie consemnata in fisele de ssm si psi?sau se poate face pe o coala sa zicem, gen model tipizat(care sa ... (vezi toată discuția)