avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor fidelitate

sunt angajata in functia de jurist consult la o firma privata iar seful meu mi-a cerut sa imi fac un contract de fidelitate mie si la inca 3 persoane din firma.Stie cineva care lege reglementeaza sporul de fidelitate?din cate stiu eu e ob;ligat sa imi dea acest spor in cazul in care semnez contractul
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:36, 30 Noiembrie 2008
avand in vedere ca sunteti jurist, nu e rau daca ati deschide codul muncii, veti gasi acolo ce va intereseaza; mai lecturati si contractul colectiv al firmei la care lucrati si actele interne.
Daca se va semna contractul de care vorbiti, cu siguranta ca angajatorul se va obliga sa si plateasca acel spor.
Codul muncii nu vorbeste nici un spor de fidelitate ... dar, asta nu inseamna ca nu exista.
In art.39, alin.2, lit.d din Codul muncii se vorbeste despre obligatia de fidelitate a salariatului ...... si mai exista art.155 care prevede ca salariul cuprinde salariul de baza , indemnizatiile, sporurile , precum si alte adaosuri.
Prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi şi unităţi pot fi negociate şi alte categorii de sporuri, in afara de cele prevazute de CCMN pe anii 2007-2010.

Spor de fidelitate este calculat la salariul de bază, în raport cu vechimea efectivă în funcţia de specialitate. Sporul de fidelitate se ia în calcul la stabilirea pensiilor şi a celorlalte drepturi, potrivit legii.
buna ziua.

am o mare rugaminte: poate sa imi spuna si mie cineva incepand din ce an si prin ce act a fost reglementat pentru prima data sporul de fidelitate in legislatia din romania?

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2008
cbaciu, utilizator
Cred ca din vechiul regim era reglementat acest spor de fidelitate ... se folosea pentru vechimea neintrerupta in unitate :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de fidelitate florinrohan florinrohan La firma la mine se spune in CCM ca avem dreptul in fiecare luna in afara salariului de baza , de spor de fidelitate dupa cum urmeaza :5% pentru primii 3 ani ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Legea sporurilor DORISCT DORISCT Sunt interesat in mod direct despre tot ceea ce cuprinde LEGEA SPORURILOR ,SCHIMBAREA NORMELOR MUNCII IN CE MOD SI DE CATRE CINE SINT AUTORIZATE SCHIMBAREA SAU ... (vezi toată discuția)