Buna ziua...as dori un sfat in ceea ce priveste urmatoarea situatie : bunicii mei (din partea mamei) doresc sa imi lase casa lor insa nu stim ce metoda ar fi mai potrivita in cazul in care,pe viitor, dupa decesul lor ar putea apare anumite rude care sa ridice pretentii asupra casei...unele cunostinte mi-au spus ca ar fii indicat testamentul olograf sau contractul de vanzare-cumparare,care din pacate necesita resurse financiare mai multe.Va multumesc!
in cazul survenirii decesului bunicilor dvs, vor culege mostenirea copii lor(fiind mostenitori rezervatari de rang I).
in cazul in care se va perfecta un testament,dvs nu veti mosteni decat o cota parte din mostenire(cotitatea disponibila), chiar daca se va testa pentru mai mult(se va putea invoca reductiunea liberalitatilor).Singura modalitate mai practica ar fi sa se incheie un contract de v/c.
Chiar daca implica anumite costuri, este ce-a mai sigura modalitate pentru evitarea anumitor probleme pe viitor.
Cel mai indicat este sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu un pret serios pentru a nu putea fi desfiintat ulterior.Daca veti accepta sa primiti o donatie sau un testament, dupa moartea bunicilor dvs. va avea loc reductiunea liberalitatilor excesive si vor fi aduse la masa succesorala si aceste bunuri, daca valoarea acestora depaseste rezerva succesorala si incalca astfel cotitatea disponibila.