avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva firma de transport international
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva firma de transport international

Buna seara
Am urmatoarea problema:am o firma care are ca obiect de activitate transportul de marfuri etc.Aceata firma de curand a facut un transport de marfa pt o firma-client :(( din Franta iar factura a facut-o in euro dar fara tva cu toate ca firma transportatoare este platitoare de tva.In acest caz cum inregistrez factura:411=704 100 e(370 ron) sau
411=704 370
4426=4427 cu tva aferent
Daca se inregistreaza si tva-ul la ce rubrica se trece in decontul de tva:((
Ajutor...
Cel mai recent răspuns: adyalyna , utilizator 13:57, 16 Septembrie 2009
Scutiri de TVA

Scutirile de taxa sunt detaliate in Codul Fiscal, art. 143.

In cazul transporturilor avem 3 situatii:

In cazul transportului international de persoane.
In cazul transportului de marfa, si aici ne referim la transportul international:
Transportul intracomunitar in situatia in care se pot prezenta urmatoarele documente conform Ordinului 2222/2006:
i. Documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru (Contractul/comanda de vanzare/cumparare, documente de asigurare, CMR);

ii. Factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. 5 din Codul Fiscal, si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;

iii. Comunicarea unui cod valabil de TVA al clientului dintr-un stat membru al comunitatii, altul decat Romania

- se verifica validitatea in baza de date VIES la adresa de net: www.europa.eu.net

- si se aplica taxare inversa – la beneficiar

In cazul transportului international de marfuri extracomunitar – import/export.

Decontul de taxa

Persoanele inregistrate conform art. 153 trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.

Datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari
Va rog sa ma ajutati!!! Ma confrunt cu urmatoarea situatie: sunt o firma de transport persoane international cu un microbus de 8+1 locuri si am urmatoarele intrebari legat de un transport persoane Romania - Roma, Italia:
1. Cum facturez, cu sau fara TVA? avand in vedere ca transport persoane romane.
2. Fac o singura factura mare iar la Cumparator trec pe una din persoanele din microbus???
3. Tai o singura chitanta sau o inchasez cu mai multe chitante care le dau la fiecare persoana?
4. Trebuie sa inchei si un contract de prestari serviici intre mine ca societate si persoanele transportate???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decont transport avril_dor avril_dor Sunt SRL platitor de TVA, inscris in ROI. Aduc marfa din Italia. Pentru a deconta transportul marfii ce acte am nevoie? Este de ajuns factura de transport sau ... (vezi toată discuția)
Factura o emit cu sau fara tva? riel01 riel01 Lucrez in contabilitate la o firma care se ocupa cu transport international de marfa. Am facut un transport din Elvetia in Romania, beneficiarul, sau mai bine ... (vezi toată discuția)
Tva factura transport mony1326 mony1326 Am primit o factura cu contravaloare transport marfa Turcia-Romania de 650 euro de la un furnizor din Romania, iar la Valoare tva scrie sd- scutit cu drept de ... (vezi toată discuția)