Buna seara
Am urmatoarea problema:am o firma care are ca obiect de activitate transportul de marfuri etc.Aceata firma de curand a facut un transport de marfa pt o firma-client :(( din Franta iar factura a facut-o in euro dar fara tva cu toate ca firma transportatoare este platitoare de tva.In acest caz cum inregistrez factura:411=704 100 e(370 ron) sau
411=704 370
4426=4427 cu tva aferent
Daca se inregistreaza si tva-ul la ce rubrica se trece in decontul de tva:((
Ajutor...
Scutirile de taxa sunt detaliate in Codul Fiscal, art. 143.
In cazul transporturilor avem 3 situatii:
In cazul transportului international de persoane.
In cazul transportului de marfa, si aici ne referim la transportul international:
Transportul intracomunitar in situatia in care se pot prezenta urmatoarele documente conform Ordinului 2222/2006:
i. Documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru (Contractul/comanda de vanzare/cumparare, documente de asigurare, CMR);
ii. Factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. 5 din Codul Fiscal, si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
iii. Comunicarea unui cod valabil de TVA al clientului dintr-un stat membru al comunitatii, altul decat Romania
- se verifica validitatea in baza de date VIES la adresa de net: www.europa.eu.net
- si se aplica taxare inversa – la beneficiar
In cazul transportului international de marfuri extracomunitar – import/export.
Decontul de taxa
Persoanele inregistrate conform art. 153 trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.
Datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari
Va rog sa ma ajutati!!! Ma confrunt cu urmatoarea situatie: sunt o firma de transport persoane international cu un microbus de 8+1 locuri si am urmatoarele intrebari legat de un transport persoane Romania - Roma, Italia:
1. Cum facturez, cu sau fara TVA? avand in vedere ca transport persoane romane.
2. Fac o singura factura mare iar la Cumparator trec pe una din persoanele din microbus???
3. Tai o singura chitanta sau o inchasez cu mai multe chitante care le dau la fiecare persoana?
4. Trebuie sa inchei si un contract de prestari serviici intre mine ca societate si persoanele transportate???
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Decont transport
avril_dor
Sunt SRL platitor de TVA, inscris in ROI. Aduc marfa din Italia. Pentru a deconta transportul marfii ce acte am nevoie? Este de ajuns factura de transport sau ... (vezi toată discuția)